Nedelja 20.03.2011.
08:00
Vestionline

Alergije "vole" malu decu

Deca su najpodložnija alergijama
 


"Oko 30 odsto ima rizik od alergijskog obolevanja, a alergijsku bolest je utvrđena i u 25 odsto od ispitanih 150 trudnica" rekla je Ilićeva.


Prema rečima Ilićeve, deca su najčešće alergična na hranu, zbog čega im se na koži pojavljuje ekcem i to kada konzumiraju kravlje mleko, jaja, soju i kikiriki, dok mališani koji imaju astmu najčešće su alergični na grinje i kućnu prašinu.

"U Srbiji, a samim tim i u Šumadiji, nema preciznih podataka o procentu obolevanja od raznih vrsta alergija, tako da ne znamo da li ovi podaci, do kojih smo došli, predstavljaju povećanje ili smanjenje, ali svakako je da jesu zabrinjavajući", naglasila je Ilićeva.

Ilićeva je navela i da su analize krvi kod dece rađene u okviru projekta "Kad porastem biću zdrav", koji se realizuje od pre dve godine i čiji je cilj bio da utvrdi ko od dece ima rizik od obolevanja, kako bi se preventivno i na vreme delovalo da se to spreči.

Podsetivši da od pre dve godine u sklopu Instituta za javno zdravlje postoji Savetovalište za alergijske bolesti i astmu, doktorka Ilić je istakla da se posebna pažnja poklanja edukaciji stanovništva koja imaju problema sa alergijom.
 

2024 © - Vesti online