Subota 19.03.2011.
12:40
Srna

Gadafi: Zažalićete ako nas napadnete!

Skup podrške Gadafiju

"Zažalićete ako uradite nešto što predstavlja mešanje u naše unutrašnje stvari", navodi se u pismu, koje je novinarima pročitao portparol vlade Musa Ibrahim.


"Libija nije za vas, Libija je za Libijce", poručio je Gadafi.


Gadafi je u odvojenom pismu poručio SAD da su on i svi Libijci "spremni da umru" u odbrani svoje zemlje. "Ako bi vam se desilo da neko zauzima oružijem američke gradove, recite mi šta biste vi učinili", navodi se u Gadafijevoj poruci.


Svetski mediji javljaju da su, u međuvremenu, tenkovi Gadafijevih snaga ušli u grad Bengazi, uporište pobunjenika, uprkos tome što je vlada juče proglasila prekid vatre. Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si javila je da je iznad Bengazija oboren borbeni avion libijskih snaga i da tenkovi stoje na mostu unutar ovog grada.

Sukobi u Libiji
 


Pozivajući se na očevice, agencija Rojters javila je da su pro-Gadafijeve snage jutros otvorile artiljerijsku vatru na grad Misrata, kao i da u samom gradu nema vode.


Lideri Velike Britanije, SAD, Francuske i arapskih zemalja sastaju se danas u Parizu radi razgovora o vojnoj akciji, sat pre širih međunarodnih razgovora o Libiji.

Evropski lideri razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton i predstavnicima EU i Arapske lige o koordinaciji aktivnosti u vezi sa vojnom intervencijom u Libiji, kako bi se zaustavili napadi Gadafija na pobunjeničke snage.


Libija je juče proglasila jednostrani prekid vatre nakon što je Savet bezbednosti UN izglasao rezoluciju kojom je omogućeno uvođenje zone zabrane leta iznad te severnoafričke države i otvoren put stranoj vojnoj intervenciji.
 

2024 © - Vesti online