Subota 19.03.2011.
08:14
Alo

Patrijarh služi liturgiju u hramu pagana?

Patriarh Irinej
 

Njegova izjava šokirala je okupljene, s obzirom na to da su graditelji Romulijane, prema dosadašnjim tvrdnjama stručnjaka, bili protivnici hrišćanskog učenja, koje ih naziva paganskim!


Narodni muzej u Zaječaru obeležiće u aprilu 60 godina svog postojanja. Tim povodom će se na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Gamzigrada, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, 29. i 30 aprila biti održan naučni skup „Hrišćansko nasleđe Romulijane u susret 1700. godišnjici obeležavanja Milanskog edikta“.

Na radoznalost novinara u vezi sa dolaskom patrijarha i služenjem liturgije na tom mestu, Dimitrijević nije bio voljan da odgovori. Direktor Muzeja, upitan kako to da će patrijarh srpski služiti hrišćansku liturgiju na paganskom mestu kao što je Romulijana i da li će to značiti da će Njegova svetost amnestirati paganina Galerija i proglasiti ga za hrišćanina, kratko je rekao da je Feliks Romulijana bila paganska kada je počela da se gradi, a da je u 3. veku postala hrišćanska. Nije želeo da komentariše održavanje naučnog skupa i liturgiju, uz obrazloženje da novinari mogu da dobiju odgovore na sva pitanja na sednici organizacionog odbora, koja će biti održana u ponedeljak?!

Analitičari: To je osveštano mesto

 

Verski analitičar Živica Tucić tvrdi da je, pošto je tamo bila stara hrišćanska bazilika, to osveštano mesto, tako da se tamo može vršiti liturgija.


- Po celom svetu ima primera da su mnogi hrišćanski hramovi izgrađeni baš na ruševinama paganskih hramova. U teologiji se kaže „kad se jednom osvešta mesto, ono ostaje sveto za vjek i vjekova“, tako da je poseta našeg patrijarha Romulijani jedan lep gest. Posle skoro milenijum i po, sadašnji vernici se vraćaju na to mesto gde su se nekada okupljali hrišćani. Divno je što se tamo nastavlja bogosluženje - rekao je za "Alo!" Živica Tucić.


Tenziju nastalu na konferenciji smanjila je arheolog magistar Maja Živić, koja je objasnila da se u centralnoj dvorani palate nalaze ostaci bazilike, ranohrišćanske crkve iz 6. veka i vremena Justinijana Prvog, kao i ostaci još najmanje tri hrišćanske crkve, dok se izvan zidina carske palate nalazi još nekoliko hrišćanskih crkava.

Kako nezvanično saznajemo, na naučnom skupu će biti reči o malo poznatom Ediktu tolerancije vera, koji je 311. godine, dve godine pre Milanskog edikta, doneo car Galerije, graditelj gamzigradske palate.

2024 © - Vesti online