Petak 18.03.2011.
22:02
Beta

Obama Gadafiju: Mir ili primena sile

Barak Obama: Poslednje upozorenje Gadafiju
 

Savet bezbednosti UN je usvojio rezoluciju koja dozvoljava vojnu intervenciju kako bi se sprečilo da libijske snage ubijaju civile.

Nema mesta sumnji u Gadafijeve namere "jer ih je obznanio", rekao je Obama i dodao:

"Juče, govoreći o Bengaziju, gradu od oko 700.000 stanovnika, zapretio je Gadafi da neće imati milosti ni sažaljenja, i to prema sopstvenim građanima".

Obama je podsetio da su SAD i druge zemlje uvele sankcije Libiji, zazmrzle sredstva Gadafija, njegove porodice i saradnika i poslale zalihe humanitarne pomoći susednim zemljama kako bi se lakše izborile s talasom izbeglica.

Al Džazira: Gadafi napreduje ka bengaziju

 

Gadafijeve snage brzo napreduju prema uporištu opozicije u Bengaziju uprkos proglašenom prekidu vatre, javila je Al Džazira i prenela da se borbe vode u Al Magrunu i Sluku, oko 50 kilometara od Bengazija.

 

Međutim, visoki zvaničnik libijskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je da libijske vladine snage nisu izvele nijednu vojnu operaciju otkako su objavile prekid vatre.
 

"Mi nismo izvodili bilo kakvu akciju bombardovanja otkako je proglašen prekid vatre", rekao je zamenik šefa libijske diplomatije Kaled Kaim.

"Moamer Gadafi sada ponovo može da bira", rekao je Obama, navodeći da se o uslovima koje je postavio Savet bezbednosti UN ne može pregovarati.

Obama je dodao da će Gadafi snositi poslednice, "ukoliko se ne povinuje".


Koaliciju koja će voditi eventualnu vojnu intervenciju protiv Libije predvode Sjedinjene Američke Države, Francuska i Britanija, s učešćem Katara, dok NATO za sada zvanično samo podržava takvu akciju.
 

Režim Moamera Gadafija najavio je prekid vatre i obustavu svih vojnih operacija, dok međunarodna zajednica priprema vazdušne udare nakon rezolucije Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Od stalnih članica Saveta bezbednosti učešće u operaciji u Libiji najavili su Francuska, Britanija i SAD. Među članicama NATO učešće u vojnoj operaciji u Libiji do sada su najavile Kanada, Norveška, Danska i Belgija. Te zemlje su saopštile da će poslati transportne avione, lovce-bombardere F-16 ili F-18 i minolovce.
 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen rekao je da NATO završava pripreme da preduzme primerenu akciju u okviru Rezolucije 1973 SB i međunarodnih napora da se zaustavi nasilje u Libiji. NATO do sada, međutim, nije doneo konačnu odluku o učešću u takvoj akciji, naveli su zvaničnici Alijanse.

2024 © - Vesti online