Petak 18.03.2011.
21:09
Beta

Italija: Raspeće može u učionice

Slika raspeća ponovo će moći da se nađe u učionicama u Italiji
 

Sud je u novembru 2009. godine zaključio da je isticanje verskih simbola "u suprotnosti sa pravoma roditelja da obrazuju svoju decu u skladu sa sopstvenim ubeđenjima" i u suprotnosti sa "pravom dece na slobodu vere i mišljenja".

U konačnoj presudi koja je objavljena u Strazburu, Sud zaključuje da su "zadržavanjem raspeća u učionicama državnih škola koju pohađaju deca tužiteljke, vlasti postupile u okviru italijanskog zakona po pitanju obaveze poštovanja prava roditelja da obezbede to obrazovanje u skladu sa svojim verskim i filozofskim ubeđenjima".

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini pozdravio je odluku suda i poželeo da se Evropa sada jednako odlučno posveti pitanju tolerancije i verskih sloboda. Vatikan je takođe pozdravio, kako je rekao portparol Federiko Lombardi, ovu "istorijsku" odluku suda.

Italijanka Soile Lauci, majka dvoje dece koja su 2001-2002. pohađala jednu državnu školu u oblasti Padove, podnela je 2006. tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu. U učionicama škole njene dece bilo je okačeno raspeće, a Luici je ocenila da su njena dva sina koji nisu katoličke vere, time diskriminisani u odnosu na učenike katoličke veroispovesti i njihove roditelje.

Prva presuda Suda u Strazburu izazvala je talas negodovanja u Italiji, ali i u nekim drugim zemljama koje još nisu raskinule sa verskim simbolima.

2024 © - Vesti online