Petak 18.03.2011.
19:17
Srna

U Beogradu obeležen "Dan džamija"

Šetnja ulicama Beograda kao podsećanje na zapaljene džamije i pogrom nad Srbima na Kosmetu
 

Šetnju su predvodili muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, episkop hvostanski Atanasije Rakita, beogradski rabin Isak Asije, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Šetnja je upriličena beogradskim centralnim ulicama - Ulicom kralja Petra ka Knez Mihailovoj do Trga Republike, gđe su građani mogli da se upišu u "Knjigu prijatelja", a nakon šetnje svi zainteresovani su mogli da posete i beogradsku Bajrakli džamiju.

Islamska zajednica je 18. mart uvrstila u svoj kalendar kao Dan džamija i on se već četiri godine obeležava kao podsećanje na noć kada su, nakon martovskog pogroma kosovskih Srba, zapaljene Bajrakli džamija u Beogradu i niška Hadroviča džamija, te napadnute zvornička i novosadska džamija. Ovaj dan je i podsećanje na nemire koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji.

Bajrakli džamija u požaru, izgorela i biblioteka sa 7 hiljada knjiga
 

Prethodno je Kulturno društvo Islamske zajednice Srbije "Gajret" u Etnografskom muzeju organizovalo skup "Naši hramovi - naš amanet" na kome je prikazan i video-snimak na kome se vidi kako su demonstranti, nakon što su probili policijski kordon, provalili u dvorište Bajrakli džamije, razbili prozore i zapalili objekat. U neredima je tada do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Predsednica "Gajreta" Lejla Alomerović istakla je da je cilj skupa da se osudi i održi u sećanju zločin nad hramovima islamske verske zajednice, ali i zločini nad svim hramovima, svih religija u našoj zemlji.

2024 © - Vesti online