Petak 18.03.2011.
16:56
Vestionline

Crna Gora: Lideru narodnjaka oduzimaju državljanstvo

Ostaje bez crnogorskog državljanstva: Lider NS Predrag Popović
 


"Razlog za pokretanje ovog postupka MUP nalazi u činjenici da predsednik NS, uz državljanstvo svoje matične države Crne Gore, poseduje i državljanstvo Srbije", saopšteno je iz te partije.


Navodi se da je Popović u izjavi pred ovlašćenim službenikom MUP-a istakao da se ne odriče državljanstva Crne Gore, ali ni državljanstva "bratske države Srbije".


U saopštenju NS se podseća da Zakon o državljanstvu Crne Gore, usvojen 2008. godine, sadrži "nedopustivu retroaktivnu normu, kojom se precizira da se državljanstvo Crne Gore oduzima svakom punoletnom državljaninu Crne Gore koji ima državljanstvo druge države, osim u slučaju da je državljanstvo druge države stečeno pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine".

"Ta norma je uvedena isključivo da bi se onemogućilo sticanje državljanstva Srbije, jer državljanin Crne Gore, u vreme postojanja SCG, odnosno do 21. maja 2006. godine, samo nije mogao imati državljanstvo Srbije", kaže se u saopštenju.


Zvaničnoj Crnoj Gori, kako se navodi, "nije smetnja da naši državljani poseduju državljanstva Makedonije, Slovenije, Albanije, Hrvatske, BiH, SAD kao i Šinavatrine domovine Tajlanda".


"Ne prave problem ni kada se radi o državljanima Srbije, albanske nacionalnosti, s teritorije Kosova i Metohije! Na meti režima su samo Srbi iz Crne Gore, koji imaju i državljanstvo Srbije", kaže se u saopštenju.
 

NS ocenjuje da su jasni razlozi zašto režim ovaj upravni postupak protiv Popovića pokreće u jeku popisne kampanje u Crnoj Gori.

"Da je reč o brutalnom obračunu sa predsednikom Popovićem i NS, potvrđuje činjenica da ovim resorom u MUP-u Crne Gore, upravljaju kadrovi Socijaldemokratske partije, ministar policije Ivan Brajović i njegov pomoćnik Osman Subašić", kaže se u saopštenju NS.
 

2024 © - Vesti online