Petak 18.03.2011.
15:23
Vestionline

Monodrama o Milutinu Milankoviću

Uskoro monodrama o Milutinu Milankoviću

Priča počinje 6. oktobra 1956. kada Milanković, pišući dnevnik, shvati da je to jubilej - 60 godina od njegovog prvog odlaska u Beč i tim povodom na duhovit način oživljava neke važne slike iz svog bogatog i uspešnog života.


"Pokušao sam da od toga napravim zaista pozorište jednog glumca. Predstava teče kao film Milankovićevog života", rekao je Radović danas u razgovoru sa novinarima u kafani "Kolarac", u koju je Milanković često svraćao sa porodicom.


Radović je ukazao da je vreme u koje je smestio početak Milankovićeve priče njegov najusamljeniji trenutak, jer je naučnik penzionisan, delo mu je osporeno, prijatelji pomrli, a sin jedinac emigrirao.


"Ipak, Milanković i u takvoj situaciji nalazi snage da se našali, ne gubi veru i nadu, svestan značaja svog rada i ispravnosti svog opredeljenja", dodao je oni podsetio da ga je NASA proglasila jednim od 15 najznačajnijih svetskih naučnika svih vremena, mada je dugo bio osporavam, a u svojoj zemlji i zaboravljen.


Glumac BDP-a igrao je ovog velikana srpske i svetske nauke u kratkom filmu snimanom za otvaranje Univerzijade u Beogradu 2009. godine i od tada se zainteresovao za njegovo delo.


"Razgovarao sam sa njegovim potomcima, a i sa nekim savremenicima, nekadašnjim studentima koji su sada u ozbiljnim godinama. Bili su to vrlo zanimjivi susreti i prikupio sam mnoštvo podataka. Mada je Milanković danas priznat i dalje se kod nas ne zna dovoljno o njemu", ukazao je Radović.

2024 © - Vesti online