Petak 18.03.2011.
11:10 >> 18:11h
Srna

Slučaj Ljimaj: Ubili Srbina kosom za travu

Ljimaj (40) i još devet osoba, koji su privedeni zbog organizovanja logora u kojima su ubijani i mučeni Srbi i nelojalni Albanci u prvoj polovini 1999. godine, istovremeno su i pod sumnjom da su pojedine žrtve prebacivali na sever Albanije, gđe su im vađeni organi, saznaje "Blic".

Tačijeva "desna ruka": Fatmir Ljimaj iz terorističkih dana

Postoji sumnja da su neke žrtve iz logora u selu Klečka prebacivane u blizinu mesta Burelj, u Albaniji, u čijoj blizini se nalazi i "žuta kuća".

Prema dokazima kojima raspolaže Euleks, tri žrtve u logoru Klečka su identifikovane DNK analizom. To su Bojan Cvetković, Žarko Filipović i Života Todorović, koji su ubijeni hicima iz "kalašnjikova AK 47".

Euleks tereti osumnjičene i za ubistvo dva srpska policajca Nebojše Đurića i Veljka Markovića 4. aprila 1999. godine, kao i za ubistvo civila Arbena Avdijua, koji je ubijen hicima iz "kalašnjikova" istog dana.


Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv Ljimaja i još 27 osumnjičenih pripadnika 121 brigade OVK 16. jula 2008, tereteći ih za zločine u opštinama Lipljane, Štimlje i Glogovac i za formiranje logora u selima Krajmirovci, Klečka i Lapušnik u periodu od juna do oktobra 1998.

U zahtevu za istragu se navodi da je Ljimaj naredio trojici oficira iz 121. brigade Šukri Buji, Ramizu Ćerđiju i Gafuru Dugoliju da na magistralnim putevima Prizren - Suva Reka, Štimlje - Priština, kao i na lokalnim putevima i samim selima organizuju kontrolne punktove. Tamo su zarobljavali civile koje su prvo vodili u "prolazni zatvor" u selu Krajmirovica, a zatim u logore u Klečkoj i Lapušniku.

Pod reflektorima: Fatmir Ljimaj

Takođe se terete i da su zastrašivali i ubijali svedoke Haškog tribunala 2003. godine.

Euleks je, posle dvosatnog ispitivanja, oslobodio Fatmira Ljimaja, a pravosudni postupak će, kako su preneli prištinski mediji, biti nastavljen narednih dana.

Ljimaj se u sredu uveče predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine.

Fatmir Ljimaj je optužen i za korupciju i kriminal, koji je počinio dok je obavljao funkciju ministra saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Hašima Tačija, a u ovom odvojenom procesu osumnjičen je za ratni zločin. Haški tribunal je 2005. godine oslobodio Ljimaja optužbi za ubistva i mučenja u logoru Lapušnik, zbog nedostatka dokaza.

2024 © - Vesti online