Petak 18.03.2011.
05:18
Vestionline

Egipat šalje oružje pobunjenicima u Libiji uz znanje SAD-a!

Pobunjenici potvrdili da dobijaju naoružanje, ali nisu hteli da kažu odakle ono stiže
 

Radi se, navodno, uglavnom o puškama i municiji, ali isporuke su najjači indikator da neke arapske zemlje reaguju na pozive Zapada da one predvode napore u podršci pobunjenicima protiv libiijskog lidera Moamera Gadafija, prenose beogradski mediji. Takođe, to bi moglo da znači da je međunarodna akcija protiv Gadafija počela i pre usvajanja rezolucije UN kojom je uvedena zona zabrane leta nad Libijom.


Bela kuća zvanično rezervisana

Bela kuća je bila rezervisana prema pozivima nekih kongresmena da naoruža pobunjenike, ističući da najpre mora da proceni ko su oni i kakva im je politika. Američki zvaničnici veruju da među pobunjenicima ima islamističkih elemenata koji bi mogli da preuzmu vođstvo u opozicionom pokretu.


Slanje egipatskog oružja započelo je pre nekoliko dana i sada je u toku, rekao je jedan viši američki zvaničnik. Nema zvanične američke politike, niti se priznaje da se to odigrava, ali to je nešto što znamo, rekao je on. Isti zvaničnik je primetio da je poslatog oružja izgleda suviše malo i suviše kasno da bi promenilo vojnu ravnotežu u korist pobunjenika.


Pobunjenici potvrdili da oružje pristiže

Portparol pobunjeničkih vlasti u Bengaziju Mustafa al Gerijani kaže da je oružje počelo da im pristiže, ali nije hteo da precizira odakle. Gadafi se, međutim, na te isporuke nije obazirao pa je najavio da će napasti Bengazi, ali ga je usvajanje rezolucije izgleda odvratilo od te namere...


"Naš vojni komitet kupuje oružje da naoruža naš narod. Oružje pristiže, ali njegova priroda, količina i poreklo, to je tajna", rekao je Mustafa al Gerijani.


Američki zvaničnici kažu da Egipat ne želi da te isporuke budu javne, jer je Kairo zvanično neutralan prema događajima u Libiji. S druge strane, podrška pobunjenicima sugeriše da je egipatska vojska procenila da nema izgleda da će Gadafi ostati na vlasti, barem ne u istočnom delu zemlje.

2024 © - Vesti online