Petak 18.03.2011.
12:01
Z. Marjanović - Vesti

Vlast u Beogradu naljutila Gadafija

General Jovan Čeković, predsednik kompanije JOMIL

Poslovnu saradnju sa Libijom, Čeković je nastavio i sa mesta predsednika Kompanije JOMIL iz Beograda koja je treće preduzeće u Srbiji po obimu izvezene robe i usluga u Libiju.

Da li je Srbija adekvatno reagovala na događaje u Libiji?
- Srbija je, naravno, morala da poštuje odluke UN, ali nam nije trebalo da među prvima na sva usta objavljujemo svoj stav. Još gora su bila naknadna pojašnjenja nekih naših političara najvišeg ranga. Moglo je to da se uradi mnogo pametnije, što bi nam omogućilo da u Libiji i posle ovih događaja imamo sigurno i veoma kvalitetno tržište.

Kako ocenjujete stavove Rusije, Francuske, Italije?
- Rusija je takođe reagovala prema odlukama UN, tu nema ničeg čudnog. Najviše se "istrčala" Francuska, a za mnoge je iznenađenje Italija i stav Berluskonija. Kakve će reakcije u Evropi i arapskom svetu izazvati podatak koji se odnosi na to da je Sarkozi svoju predizbornu kampanju finansirao novcem Libije, ne može se ni naslutiti, ali je sigurno da će izazvati veliku buru.

Je li moguć vojni udar na Libiju?
- Napad na Libiju je moguć, ali u ovom trenutku od toga je spasava neusaglašen stav zapadnih sila. Ukoliko bi došlo do vojne intervencije, Libija ne bi imala nikakve šanse da se brani, što može da se uporedi i sa situacijom u kojoj je bila Srbija prilikom NATO agresije. Sa pobunjenicima u Libiji vojska odana Gadafiju može izaći kao pobednik, što potvrđuju i najnoviji događaji, ali to ne bi bio slučaj sa eventualnom agresijom međunarodnih snaga.

Da li je Moamer el Gadafi zaslužio da mu se ovako nešto dogodi?
- I jeste i nije! Kao čovek, nije zaslužio, jer su uslovi za život u Libiji korektni. Gadafi je vodio računa o svim slojevima društva, niko ne može da se požali na siromaštvo. Sa druge strane, on nije smeo da dozvoli da mu neko, vreme će pokazati ko, zauzme prostor koji sada mora da brani i ponovo osvaja, a to je situacija zbog koje ga mnogi optužuju da zloupotrebljava silu protiv svog naroda. Takođe, nije smeo da dozvoli da se u njegovom okruženju, pa, kako čujem, i u njegovoj porodici, ima onih koji su radili protiv njega.

Da li će uspeti da sačuva vlast?
- Bilo bi mi drago da sačuva, ali ako se uzme u obzir da je gotovo ceo svet protiv njega, veoma će teško izaći iz ove situacije. Gadafi se ponaša onako kako bi se ponašao svaki lider koji brani svoj položaj, ali ubuduće, a ako već govorim o budućnosti, mislim da će ostati na vlasti, morao bi da povede računa o tome da se svet promenio i da jedan lider ne može imenovati naslednike iz svog porodičnog okruženja. Žao mi je što Gadafi ranije nije imao sluha da reši probleme koji su ga doveli u veoma tešku situaciju.
 

Nikad kao nekad

Šta će se desiti nakon smirivanja situacije u Libiji?
- Pa, ništa neće biti kao što je bilo! Pretpostavljam da će stavovi koje su pojedine zemlje imale u vreme krize u Libiji biti presudni za buduće odnose i to će najviše osetiti Fancuzi i Italijani. I preuranjeno iznošenje stavova naše zemlje će ugroziti odnose između Srbije i Libije. Za sada ne znam kakve, ali posledice će sigurno ostati. Mogli smo da uradimo sve dugačije jer sa Libijom imamo velike poslovne aranžmane i to smo morali da imamo na umu pri oceni događaja u Libiji.

 

2024 © - Vesti online