Četvrtak 17.03.2011.
20:48
Vestionline

Promena vlasti ne ugrožava ulazak u EU

"Ovde se ne razgovara ni o prošlosti, ni o sadašnjosti nego o budućnosti Srbije i mislim da smo uverili autoritete u EU da i promena vlasti donosi i dalje put Srbije ka EU i da je prosto nezamislivo da bilo koja vlast može da odustane od evropskih integracija", rekao je Nikolić novinarima nakon sastanka sa Fileom.

Nismo dobili direktive iz Brisela: Tomislav Nikolić
 


Nikolić je rekao da ne treba očekivati da će se EU na bilo koji način mešati u naredne parlamentarne izbore u Srbiji i opredeljivati za bilo koju stranu, jer je "nezamislivo da EU traži favorita među strankama koje su za evropske integracije".


"Meni su ovde rekli da EU neće da se meša u to kako mi u Srbiji rešavamo narasle probleme i da je bitno samo da Srbija ispuni sve zahteve do oktobra, do dana kada će Evropska komisija predložiti da Srbija dobije status kandidata", rekao je on.


Nikolić je rekao i da je njegova stranka spremna da odloži proteste i zahteve za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do iznošenja mišljenja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU ukoliko vlast obeća da će te izbore raspisati posle odluke EU o aplikaciji Beograda.


"Mi nećemo ometati Srbiju na putu ka EU ali sada je na vlastima da učine odlučujući korak, da sednemo i razgovaramo da bismo postigli dogovor oko zajedničkog cilja, a to je status kandidata posle čega treba ući u pregovore (o članstvu u EU), što je najvažnije za Srbiju", rekao je Nikolić.


On je napomenuo da se radi o "ustupku Srbiji, a ne Demokratskoj stranci".


Nikolić je rekao i da greše oni koji optužuju Evropsku komisiju da se previše meša u unutrašnje stvari Srbije i da izdaje uputstva političarima kako treba da se ponašaju.
"Mi ovde danas nismo dobili nijednu direktivu, nego smo samo razmenili mišljenja", rekao je on.

2024 © - Vesti online