Četvrtak 17.03.2011.
18:50
Vestionline

Uhapšeni zbog zavere protiv vlade?

Najnovija hapšenja su izvršena u devet provincija i vezana su za atentat na trojicu hrišćanskih misionara u mestu Malatja, na jugoistoku zemlje, javile su agencije.

U istrazi koja je počela još pre dve godine, turska policija je dosad lišila slobode nekoliko stotina ljudi, koji su navodno planirali da izazovu haos u zemlji, odnosno da isprovociraju armiju da izvede tenkove na ulice i obori sadasnju vladu koju optužuju da ima islamistički program.

zaverenici su, navodno, planirali državni udar protiv premijera Tajipa Erdogana
 


Pod istragom su se našli penzionisani i aktivni visoki oficiri, političari, advokati, biznosmeni, novinari i kriminalci. U pitanju su, navodno, ekstremni nacionalisti, koji su imali veze sa nekim paradržavnim strukturama.


Policija je početkom meseca, u okviru ove istrage, uhapsila 10 novinara što je izazvalo oštre proteste i u zemlji i u svetu. Udruženja lokalnih medija optužuju vladu da pokušava da ućutka novinare uoči parlamentarnih izbora. U Evropskoj uniji, Evropskom parlamentu, Beloj kući i međunarodnim grupama koje se bore za ljudska prava i slobode izrazili su zabrinutost i pozvali vladu da poštuje standarde slobodne štampe.


U Ankari, međutim, odbacuju te optutžbe i tvrde da hapšenja novinara nemaju veze sa položajem medija, već sa krivičnim delima za koja su oni osumnjičeni.

2024 © - Vesti online