Četvrtak 17.03.2011.
20:21
Vestionline

Japan ima 48 sati da spreči katastrofu

Temperatura u reaktorima nuklearne elektrane raste i pored pokušaja da se ohlade

Zvaničnik francuskog Instituta za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbednost Tijeri Šarl izrazio je pesimizam u to da će inžinjeri uspeti da spreče topljenje jezgra reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima posle pregrevanja prostora u kojem su šipke potrošenog nuklearnog goriva.


"Sledećih 48 časova biće odlučujući. Ja sam pesimista jer od 13. marta nije uspeo nijedan od pokušaja", rekao je Šarl opisujući situaciju kao "veoma rizičnu" ali je i dodao da "nije sve izgubljeno.


Na pitanje koliki bi mogao biti maksimalan mogući nivo oslobođene radijacije, Šarl je odgovorio da bi mogla biti ista kao i u Černobilju. Portparol francuske vlade Fransoa Baron rekao je bi "u najgorem slučaju nesreća u Fukušimi mogla da bude teža nego u Černobilju".

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano ocenio je da je situacija u nuklearki, oštećenoj razornim zemljotresom, ozbiljna, ali da je još rano reći i da je izmakla kontroli.

Onima koji pokušavaju da spreče katastrofu predviđa se skora smrt

 Sa druge strane, evropski komesar za energetiku Ginter Etinger kaže da je situacija u Fukušimi izmakla kontroli, dok francuska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštava da se radi o drugoj najvećoj nuklearnoj katastrofi, odmah posle černobiljske nesreće 1986. godine.

Radnici iz Fukušime će umereti!

 

Nemački profesor Edmund Lengfelder s minhenskog instituta za radiologiju izjavio je da će radnici koji se nalaze u nuklearki Fukušima sigurno umreti, a prema njegovim rečima, neki imaju još samo nekoliko nedelja života. Oni će se zaista žrtvovati. Polovina onih koji su kontaminirani u Fukušimi, umreće za nekoliko nedelja, izjavio je Lengfeder, prenosi "Bild".

Direktor američke Nuklearne regulatorne komisije Gregori Jacko upozorio je da postoji mogućnost da je bazen za hlađenje potrošenih gorivnih šipki u reaktoru 4 možda presušio, a da drugi curi. On je rekao da je nivo radijacije oko bazena za hlađenje izuzetno visok i da predstavlja rizik za radnike koji rade na hlađenju reaktora.

"Radnici bi teško mogli da se približe reaktorima zato što bi količina radijacije kojoj bi bili izloženi bila potencijalno smrtonosna u vrlo kratkom vremenskom roku", rekao je Jacko.

Prvi zamenik direktora ruskog instituta Kurčatov Jaroslav Štrombah izjavio je da još postoji nada da se incident u Fukušimi neće proširiti izvan tog nuklearnog kompleksa, iako je od samog početka jasno da je situacija krajnje ozbiljna.


Tokijska korporacija za električnu energiju (TEPCO) saopštila je danas da je akcija japanskih vatrogasaca koji su vodenim topovima bacili veliku količinu vode da bi ohladili bazen sa iskorišćenim nuklearnim gorivom oštećenog reaktora 3 u Fukušimi bila efikasna.

Međutim, izveštači sa lica mesta i stručnjaci se ne slažu sa tom ocenom, jer se na video snimcima vidi da je veliki deo vode, koju su danas izbacivali helikopteri, pao van cilja.   

Kod stranca koji su stigli iz Japana izmerena povišena ozračenost

Japanci nam zahvalni na pomoći

 

Vlada Srbije izdvojila je iz budžeta 50 miliona dinara radi upućivanja humanitarne pomoći Vladi Japana. Prema prvim procenama analitičara štete za japansku ekonomiju mogu dostići oko 186 milijardi dolara ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje. "Važno je i da naši ljudi znaju da se ovde stvarno sa dobokim emocijama primaju vesti o pomoći srpske Vlade i naroda Japanu. Za pomoć se javljaju i mnogi naši pojedinci koj su spremni da lično pomognu", istakao je naš ambasador u Japanu.

Prema najnovijim informacijama, temperature rastu u bazenima sa potrošenim gorivom i u preostala dva reaktora. Ako bazeni ostanu bez vode, goruće šipke bi mogle da se istope ili zapale, posle čega bi se stvorio potencijalno smrtonosni stepen radijacije. Japanska atomska agencija je saopštla da je radijacija sa 3.700 porasla na 4.000 milisvitera.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je, usled incidenta u Fukušimi, 20 osoba ozračeno, 23 su povređene, a dva lica se vode kao nestala. Najviše je povređenih i ozračenih radnika u nuklearki, a IAEA je navela i da je dvoje policajaca moralo biti dekontaminirano, kao i da se prati stanje više vatrogasaca.

Posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihtera koji je 11. marta pogodio Japan četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, delimično topljenje ili porast temperatura u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.
 

Počela bežanija iz Japana

 

Dok Tokio ulaže sve napore da spreči katastrofu u Fukušimi, sve više zemalja savetuje svojim građanima da napuste Japan. SAD i Velika Britanija su poslale avione za svoje državljane koji žele da napuste tu zemlju, Kina priprema evakuaciju više hiljada Kineza iz Tokija, dok Francuska šalje dva vladina aviona po svoje građane. Francuska je najavila takođe da će u Japan poslati avion sa 95 tona hemijskog elementa bora, koji smanjuje radijaciju asporbovanjem neutrona. Svetski mediji prenose informacije da su putnici koji stižu iz Japana ozračeni, što su pokazala merenja na aerodromima.

Ambasador Srbije u Japanu kaže da je 30 naših građana napustilo Japan, a da se deo premestio u Osaku. Ističući da je osoblje ambasade u stalnom kontaktu, ambasador je rekao da je jedan broj njih povučen na jug u to područje, a tridesetak srpskih državljana je, prema evidenciji ambasade, napustilo Japan. "Isto tako znamo da nekolicina očekuje dobijanje aviokarata za odlazak iz zemlje", dodao je Mrkić. 

2024 © - Vesti online