Četvrtak 17.03.2011.
10:16 >> 12:55h
Beta, Srna

Helikopteri bezuspešno hlade Fukušimu

Dim iz nuklearne centrale Fukušima 1
 

Istovremeno japanska policija je saopštila novi bilans žrtava zemljotresa i cunamija, koji su u petak opustošili severoistočnu obalu Japana: potvrđena je smrt 5.178 ljudi, dok se 8.606 ljudi smatra nestalim.

U hlađenje reaktora u "Fukušimi 1" će se uskoro uključiti i vodeni topovi, a uprava centrale se nada da će tokom dana ponovo uspostaviti dotok struje do postrojenja, što je neophodno da se reaktiviraju sistemi za hlađenje, zaustavljeni u petak, kao i rezervni generatori.


Pas doveo pomoć do drugog ranjenog psa

 

Snimateljska ekipa zatekla je među ruševinama u japanskoj prefekturi Ibarakiju, jednog psa koji ih je doveo do drugog povređenog psa. Pas rase "espanjol breton" nije želeo da ostavi svog ranjenog prijatelja psa i kada je primetio kamermana doveo ga je do njega, prenosi Radio Slobodna Evropa,
Televizijska ekipa je snimala ruševine nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji je u petak zadesio Japan, kada su pronašli pse.
U pomoć psima su došli veterinari iz centra za spasavanje i pomoć životinjama žrtvama zemljotresa. Epanjol breton je odveden u azil u gradu Mitou, a povređeni pas na lečenje kod veterinara u istom gradu.

"Ako uspemo da vratimo struju, moći ćemo da aktiviramo razne električne pumpe i da ulijemo vodu u reaktore i bazene za potrošeno nuklearno gorivo", rekla je predstavnica kompanije Tokio elektrik pauer koja upravlja "Fukušimom 1".

 

IEA: Dramatična situacija

Stanovništvo se evakuiše iz kontaminiranih oblasti

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sa sedištem u Beču, upozorila je danas da temperature u bazenu za odlaganje istrošenih nuklearnih elemenata u nuklearnom postrojenju Fukušima, dostižu dramatično visoke vrednosti.


U reaktoru 4 je u ponedeljak i utorak izmereno 84 stepeni Celzijusovih, a kako IAEA objašnjava u saopštenju, temperatura u bazenu za odlaganje, pod normalnim okolnostima, trebalo bi da bude ispod 25 stepeni.

I u bazenima za hlađenje u još "dobrim" reaktorima 5 i 6, prema navodima agencije, raste temperatura, i danas je izmereno 60 stepeni. Podaci o reaktoru 1 i 3 nisu navedeni.


U reaktoru 4 postrojenja Fukušima bazen za hlađenje se nalazi van bolje zaštićenog sektora, zbog čega je opasnost posebno velika. "Ukoliko nuklearni elementi ne budu pokriveni vodom ili temperatura dostigne kritičnu tačku, mogli bi postati rizik radioaktivnog ozračenja", upozorila je IEA.

Broj stradalih 14.650

 

Japanska policija saopštila je danas da je zvaničan broj poginulih i nestalih nakon razornog zemljotresa i cunamija dostigao broj od 14.650 i da je samo za nekoliko časova porastao za 1.000.
Nacionalna japanska policija navodi da je potvrđeno da je broj poginulih porastao na 5.321, dok je zvaničan broj nestalih uvećan na 9.329.
Ukupno je 2.383 povređenih. Međutim, u izveštajima se sugeriše da ovo nije konačan broj.
Japanska novinska agencija Kjodo prenela je juče izjavu zvaničnika iz obalskog grada Išinomaki u prefekturi Mijagi, koji je rekao je da je broj nestalih u toj oblasti najverovatnije 10.000.
Tokom vikenda, japanska državna televizijska stanica NHK javila je da je oko 10.000 nestalo u gradu Minamisanriku, koji je u istoj prefekturi.

2024 © - Vesti online