Sreda 16.03.2011.
16:16
Vestionline

Štene koje vredi 1,6 miliona dolara

Ovo kučence košta 1,6 miliona dolara

Tibetski mastifi su veliki, srčani psi koji su vekovima bili čuvari nomadskih logora i manastira na Tibetanskoj visoravni. Smatraju se jednom od najstarijih pasmina na svetu, a legenda kaže da su ih posedovali i Džingis Kan i Buda. Danas, oni predstavljaju statusni simbol nove klase bogatih Kineza.

Stručnjaci veruju da je tibetanski mastif čista "kineska" rasa koja se veoma retko sreće van Tibeta, što ih čini ekskluzivnim psima. Njihova cena, koja se pre samo pet godina kretala oko 700 dolara, danas dostiže nekoliko stotina hiljada, pa čak i više od milion dolara.

Štene "Hong Dong" (Šljapko), staro 11 meseci, visoko je 90 centimetara i teže od 80 kilograma, prodato je za 1,6 miliona dolara, a njegov vlasnik Lu Lijang kaže da je ono "savršeni primerak svoje vrste".

Lu, koji upravlja uzgajalištem ovih pasa u Laošanu, na istoku Kine, nije želeo da otkriva detalje prodaje, ali je rekao da je kupac multimilioner sa severa Kine.

"Cena je opravdana. Portošili smo mnogo novca da bi ga odgajili", objašnjava ovaj kineski uzgajivač, navodeći da se Hong Dong hrani isključivo pilećim i goveđim mesom, uz povremeni dodatak "poslastica" iz mora kao što su morski krastavci i meso pojedinih školjki.

2024 © - Vesti online