Sreda 16.03.2011.
11:07
Beta

Vlasi i Bugari nezadovoljni položajem u Srbiji

Nezadovoljni položajem u Srbiji: Predstavnici Vlaha

U saopštenju te dve stranke je navedeno da se Vlasi sreću sa problemima prilikom korišćenja maternjeg jezika u službenoj upotrebi i školama. Vlaška demokratska stranka Srbije ima odbornike u Skupštini opštine Bor i tamo je u opoziciji.

Dve stranke su navele i da Bugari imaju pravo da koriste svoj jezik u službenim prilikama, ali da je njihova prava na očuvanje svog jezika i kulture potrebno unaprediti.

Predstavnici Vlaške demokratske stranke Srbije i Bugarske demokratske partije su ukazali i da su političke partije većinskog, srpskog naroda imale "negativnu ulogu" prilikom formiranja nacionalnih saveta manjina.

"Kao rezultat delovanja tih partijskih struktura, danas imamo da političke partije većinskog naroda koje trenutno pripadaju vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito Socijalističkog partiji Srbije i Demokratskoj stranci, kontrolišu savete manjina", kaže se u saopštenju.

Vlaška stranka, čije je sedište u Boru, smatra da je zbog takvog odnosa vladajućih partija u Srbiji manjinska samouprava potpuno izgubila smisao, kao i da nacionalni saveti Vlaha i Bugara "nemaju legitimitet ni legalitet" u tim zajednicama.

2024 © - Vesti online