Sreda 16.03.2011.
04:56
Alo!

Radioaktivni oblak za 14 dana u Evropi!

Radijacija u Japanu sve veća, radiaktivni oblak sve bliži starom kontinentu...
 

Naoto Kan, premijer Japana, priznao je da postoji veći rizik od radijacije i zamolio sve koji žive na 30 kilometara od nuklearke da ne izlaze iz kuća. U Tokiju vlada panika, hiljade ljudi žele da napuste grad. Aerodromi su zakrčeni, dok se u područjima koje je razrušio cunami oseća nedostatak hrane i vode za piće. Policija je saopštila da je broj žrtava cunamija i zemljotresa 10.000 i da su u ovaj bilans uračunati potvrđeni smrtni slučajevi i osobe koje se vode kao nestale.


U Vladivostoku, na istoku Rusije, koji se nalazi 800 kilometara od Fukušime, već je zabeležena pojačana radijacija. Nadležni tvrde da je spreman plan za evakuaciju stanovništva.


Švedska agencija za atomsku energiju je saopštila da će radioaktivni oblak iz Fukošime stići u Evropu za 14 dana, preko Severne Amerike. Slično predviđanje je dala i slovenačka agencija za atomsku energiju, a stručnjaci tvrde da se ne očekuju posledice kao prilikom katastrofe u Černobilju, pre više od dve decenije.


Međutim, situacija u četiri reaktora u japanskoj nuklearki je kritična. Ako njihovo hlađenje ne uspe i pregrevanje se nastavi, posledice će biti katastrofalne po ceo svet. U jučerašnjoj eksploziji oštećeno je dno kontejnera u kojem se nalazi reaktor. Oko 800 radnika povučeno je iz nuklearke. Samo njih 50 ostalo je u očajničkoj borbi da pokuša da očuva jezgra u reaktorima od topljenja.


Na hiljade stanovnika Tokija, koji se nalazi 270 kilometara od nuklearke, odlučilo je da napusti grad. Evakuaciju svojih državljana i zaposlenih u ambasadama su preporučile brojne zemlje. Osim hrane, najtraženija roba u Tokiju su radio-prijemnici, sveće, gas i vreće za spavanje.

2024 © - Vesti online