Sreda 16.03.2011.
03:14
Vestionline

Gadafi: Pobunjenici su "pacovi", Zapad želi libijsku naftu

Moamer Gadafi
 

U govoru pred svojim pristalicama u Tripoliju, Gadafi je negirao da je tokom višenedeljnih sukoba u Libiji poginulo više hiljada ljudi, rekavši da je život izgubilo samo nekoliko stotina, i to većinom pobunjenika.


Gadafi je izjavio da je vlada "odlučna u nameri da uništi neprijatelja".


"Ako je to strana zavera, mi ćemo ih slomiti, a i da je zavera iz zemlje, slomićemo ih takođe. Pobedićemo kolonijaliste. Pobedićemo Francusku, Ameriku i Veliku Britaniju", , rekao je Gadafi za državnu televiziju.


On je dodao i da je "libijski narod spreman da se bori za svoju naftu i sačuva jedinstvo Libije, makar i po cenu života", prenele su agencije.


Gadafi nije poštedeo ni Arapsku ligu, koja je Libiju suspendovala sa svojih sastanaka i podržala plan o uvođenju zone zabrane letova nad tom zemljom. U međuvremenu, libijska vlada objavila je da se nada da će za nekoliko dana poraziti pobunjenike i ponovo uspostaviti kontrolu nad gradovima koje oni drže.


"Kako bi ponovo ujedinile zemlju i održale je ujedinjenom, oružane snage moraju ponovo da uspostave kontrolu nad brojnim gradovima", rekao je Rojtersu zamenik šefa diplomatije Haled Kaim.


Kaim je rekao i da libijska vlada, uprkos krizi, neće prekinuti postojeće ugovore sa svetskim naftnim kompanijama.


Gadafijeve snage poslednjih 10 dana napreduju duž obale prema istoku, a do sada su preuzele kontrolu nad gradovima Es Sider, Ras Lanuf i Brega, a danas i nad Adždabijom.


One bi uskoro trebalo da krenu na najjače uporište pobunjenika u gradu Bengaziju na istoku zemlje.

2024 © - Vesti online