Sreda 16.03.2011.
02:39
Beta

Crna Gora: Opravdano protiv Srbije

Ćeraćemo se još: Srbija i Crna Gora
 

Odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore, Roćen je rekao da trenutak donošenja te strategije i njena sadržina mogu da pokazuju želju Beograda da direktno utiče na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, koji će biti organizovan od 1. do 15. aprila.


Roćen je rekao da je Beograd i sam procenio da je "previše otvoreno definisao svoju politiku prema Crnoj Gori", pa je strategija delimično izmenjena. U strategiji su, međutim, kako je Roćen naveo, ostale mere za ostvarivanje glavnog cilja - da Srbi u Crnoj Gori budu konstitutivni narod.


Roćen je upitao šta u strategiji znači formulacija da bi Srbija Crnu Goru trebalo da stavi u središte svoje spoljne i regionalne politike, posle Bosne i Hercegovine.


U strategiji je, takođe, ostao stav da će biti nastavljeno finansiranje monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, radi njene duhovne misije u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta.


Vlada Crne Gore je prošle sedmice saopštila da je strategija Vlade Srbije o odnosu sa srpskom dijasporom u regionu "pokušaj direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore".


Predstavnik crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija preneo je stav crnogorske vlade ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu.

2024 © - Vesti online