Utorak 15.03.2011.
22:14
Beta

Smak zasvirao ponovo

Jedna od najvećih domaćih grupa: Smak
 

Gitarista Radomir Mihailović-Točak, bubnjar Slobodan Stojanović-Kepa, pevač Dejan Najdanović-Najda i ostali, na svoj "Jutjub" kanal youtube/user/smakinfo postavili su stvari "Cigansko srce" i "Delfin", snimljene na probama koje je bend držao od leta do kraja prošle godine u "Šumadiji".

Članovi "Smaka" su pre nekoliko nedelja preko svog Jutjub kanala poručili da se nadaju" skorim koncertima, ako se stvore povoljni uslovi". U "Smaku" su sada i gitarista Milan Milosavljević-Mikica, drugi bubnjar Dejan Stojanović-Kepa Junior i basista Miloš Petrović-Šomi.

Nekadašnji basista "Smaka" Vlada Samardžić postavio je pisanu poruku na "Smakovom" Jutjub kanalu da mu je "jako drago da vidi toliko divnih i dragih ljudi ponovo na okupu, i mlađih i starijih".

"Tole, radujem se da ponovo radiš s bendom. Jedva čekam da vas vidim
i čujem ponovo", poručio je Samardžić, koji je sa "Smakom" snimio CD album "Bioskop Fox" (1995).

Mešajući hard i progresivni rok, uz povremene džez, bluz i srpske etno motive, kragujevački sastav je prvencem "Smak" (1975) postao jedno od najcenjenijih imena jugoslovenske rok scene sedamdesetih, a sa drugim hit albumom "Crna dama" (1977) jedini su na kratko uspeli da se donekle približe popularnosti neprikosnovenog "Bijelog dugmeta".

"Crnu damu" i treći album "Stranice našeg vremena" bend je snimio i na engleskom jeziku za neuspešan pokušaj proboja na inostrano tržište, a posle slabo primećenih izdanja "Rock cirkus" (1980) i "Zašto ne volim sneg" (1981), "Smak" je prestao sa radom usled promenjene muzičke klime nailaskom novog talasa.

"Smak" se okupio za loše primljen album "Smak '86", a poslednje izdanje sa originalnim pevačem Borisom Aranđelovićem i basistom Zoranom Milanovićem bio je snimak koncerta u beogradskom Sava centru na kasetnom izdanju "OdLIVEno" (1992).

Sa novim pevačem Najdanovićem i prvi put bez klavijatura u postavi, koje su u prvoj fazi rada benda svirali naizmenično Laza Ristovski, Miki Petkovski i Tibor Levaj, "Smak" je snimio "Bioskop Fox", živi "Live Without Audience" (1997) i "Egregor" (1999), a bend je uskoro posle toga prestao sa radom.

2024 © - Vesti online