Utorak 15.03.2011.
15:41
Vestionline

''Marginalizacija Srba bila projekat BiH''

Karadžić je predočio transkript sa sastanka Ejupa Ganića i Franje Tuđmana, 29. aprila 1995. godine, na kome je Ganić rekao Tuđmanu da će jačanjem federacije srpski entitet biti marginalizovan i zatražio više naoružanja, jer, kako je rekao, "sada imamo generaciju koju bi gurnuli u rat, da ratuju više".


"To je dokaz da je marginalizacija Srba bila državni projekat", naglasio je Karadžić, a svedok je odgovorio da ne može da zna šta je Ganić mislio pod rečju "marginalizacija" i da ta reč ima više značenja.

Radovan Karadžić
 


Banberi je od aprila 1994. godine do kraja sukoba u BiH najpre bio oficir za civilne poslove Unprofora, a potom pomoćnik Jasušija Akašija, specijalnog izvestioca generalnog sekretara UN Butrosa Galija. Banberi je danas pomoćnik generalnog sekretara Ban Ki Muna za podršku akcijama UN na terenu.


Banberi je u svojoj izjavi naveo da su srpske snage držale stanovništvo Sarajeva kao taoca, da su imali moć nad Unproforom kada je u pitanju bilo kretanja humanitarnih konvoja u enklave, pošto je Unprofor morao s njima da pregovara o propuštanju konvoja ili o otvaranju aerodroma, a zauzvrat bi Srbi tražili ustupke.

"Morali smo da damo detaljne informacije šta je u konvoju, koliko kamiona ima, broj tablica i slično", rekao je svedok i dodao da je Unprofor predlagao šta će se konvojima u enklave dovoziti, ali da su Srbi bili ti koji su odlučivali o tome.

Njihova poruka nama bila je "vi trpite ova ograničenja, jer je bosanska vlada učinila nešto pogrešno, vi utičite na njih i biće vam bolje", naglasio je Banberi.

On tvrdi da je bilo proterivanja na etničkoj osnovi iz Bjeljine, Banjaluke i Sanskog Mosta, te da protesti Unprofora i UNHCR nisu imali nikakvog uticaja na srpsko rukovodstvo i da su se proterivanja i posle protesta nastavljala.


Banberi je rekao da je, pošto u martu 1995. godine politički proces nije doneo rezultate, srpsko rukovodstvo shvatilo da političkim putem ne mogu da ostvare svoje ciljeve i da treba da pređu na vojna sredstva.


"To znači da je vojno rukovodstvo imalo dominantnu ulogu nad civilnim rukovodstvom", kazao je svedok.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid i druge ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine, biće nastavljeno sutra unakrsnim ispitivanjem Banberija.

2024 © - Vesti online