Petak 04.12.2009.
11:19
Tanjug

Zbog blokade računa Gračanica bez lekova

Gračanica

Sekulić je rekao Tanjugu da bi, zbog blokade računa KBC, ta ustanova veoma brzo mogla ostati bez kiseonika, hrane, sredstava za higijenu, energeneta...

"Imamo zalihe lekova za mesec dana, ali su nam dobavljači isključili internet, četiri vozila saniteta ne možemo da registrujemo, imamo obustave dostavljanja materijala jer ne plaćamo. A ne plaćamo samo zato što smo u blokadi", kazao je on.

Bolnica u Gračanici nije jedina koja je u blokadi, već su u istoj situaciji i domovi zdravlja u srpskim selima oko Prištine. Radnici Doma zdravlja Priština, sa sedištem u selu Ugljare, kod Kosova polja, zbog blokade računa dugo nisu primili plate.

 

Direktorka Doma zdravlja Slavica Čanković kaže da su problem sa platama uspeli da reše pre dva dana i to zaobilaznim putem, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja Srbije.

Sekulić je kazao da rešenja o isplati nadokande onima koji primaju minimalac izdaje sud iz Prištine, sa privremenim sedištem u Nišu, iako za isplate nema zakonskog osnova.

Radi se, objašnjava Sekulić, o grupi radnika Kliničko-bolničkog centra koja prima minimalac i ne živi na Kosovu, a ovu ustanovu tuži zbog "radnog neangažovanja".

Neangažovanim radnicima Vlada Srbije je odredila da primaju minimalac bez druge nadoknade, a Sekulić tvrdi da rešenja o nadoknadi punog iznosa plate jedino donosi sud u Prištini, pre deset godina izmešten u Nišu.

Sekulić navodi da svaki dan u KBC stigne po neka tužba, a unazad dve godine sa računa bolnice skinuto je blizu 20 miliona dinara.

2024 © - Vesti online