Utorak 15.03.2011.
13:39
Lj. Jakšić - Vesti

Vanredna kontrola nuklearki? Glupost!

Višegodišnja predsednica državnog Instituta za atomsku bezbednost Dana Drabova, koja je od prošle godine guvernerka Međunarodne agencije za atomsku energiju, smatra da kvalifikovane kontrole bi trebalo izvršiti ako želimo da one imaju nekog smisla, tek pošto se dobiju rezultati istrage o havariji u Japanu!

Sve je u najboljem redu: Dana Drabova
 


‘‘Mi još pouzdano ne znamo šta se i zašto se to tamo dogodilo“, kaže Drabova.


Ona navodi da je spremna da krene u akciju tek kada se sazna koje su to slabe tačke Fukošime koje su pospustile pred naletom stihije. Ovo i zbog toga što su sasvim sigurno prilikom gradnje inženjeri ‘‘uračunali“ i mogućnost ovako velike prirodne katastrofe, s obzirom na mesto na kojem je Fukušima sagrađana.


Istraga o uzrocima havarije Fukušime,kako prepostavlja Drabova, trajaće mesecima, a možda i godinama. Ovo je istovremeno i odgovor stručnjaka na intenzivne zahteve iz Austrije da se izvrši vanredna kontrola na češkim nuklearkama ‘‘Temelin“ i ‘‘Dukovani“, koji su niz godina ‘‘trn u oku“ zapadnim susedima i uzrok niza demonstracija austrijskih ekologa uz često, protestno zatvaranje puteva između dve zemlje i ‘‘pominjanje“ Černobila.

Severni susedi Austrije,Nemci će prema nalogu kancelarke Angele Merkel izvršiti vanrednu kontrolu u svih 17 svojih nuklearki. Češki atomski stručnjak smatra da je ponavljanje tragedije iz Černobila,koja se dogodila pre četvrt veka, u ovom slučaju ‘‘ravno nuli“, s obzirom da su reaktori Fukušime konstruisani na sasvim drugom principu.

2024 © - Vesti online