Utorak 15.03.2011.
14:03
Lj. Jakšić - Vesti

Milošević najsiromašniji autokrata - imao samo milijardu $

Drugi i prvi na listi: Mubarak i Gadafi

Vodeći češki politički dnevnik "Mlada fronta-Dnes" sastavio je, na osnovu podataka iz najbolje obaveštenih izvora (Global Finansijal Integriti, OUN), "prvoligašku" tabelu, najbogatijih autokratskih čelnika ovog i proteklog veka, čije je bogatstvo "mereno" u trenutku odlaska sa funkcije ili iz života.

Na listi je, među njima i Moamer el Gadafi, koji još nije otišao sa funkcije, jer je formalno nema, niti kako je sam zapretio, namerava napustiti zemlju, a život još manje.

Računica je, kako se navodi, slobodnije izvedena, na osnovu visine uloga u svetskim bankama ili po vrednosti nekretnina kojima su javno raspolagali.

Poslednjem Slobodanu Miloševiću može biti "uteha" što se jedini iz Evrope, "probio" na ovu listu sastavljenu prema teško proverljivim podacima. Vodeći Gadafi, prema švajcarskom listu "Volkrant", poseduje, uz ostalo 160 benzinskih pumpi čiji je obrt 7,7 milijardi evra godišnje. Ovakve poslovne aranžmane u drugim oblastima privređivanja imaju Gadafijevi sinovi i kćeri. U oblasti naftnog biznisa sin Saif, u energetici i građevinarstvu kći Ajša, u telekomunikacijama sin Muhamed.
 

Lista bi, prema tim izvorima, izgledala ovako:

 Autokrata  Država  Vrednost imovine
Muamer el Gadafi   Libija  150 milijardi dolara
Hosni Mubarak   Egipat  70 milijardi dolara
Suharto   Indonezija  7 - 35 milijardi dolara
Zin Abidin ben Ali  Tunis  7 milijardi dolara
Ferdinand Markos  Filipini  5 - 10 milijardi dolara
Mobutu Sese Seko  Zair  5 milijardi dolara
Sani Abaha  Nigerija  2 - 5 milijardi dolara
Slobodan Milošević  Srbija  milijarda dolara
2024 © - Vesti online