Utorak 15.03.2011.
11:18
RTS

Srpska slikarka na filmskom platnu

Čuvena srpska umetnica - Milena Pavlović Barili
 

Priča o životu i radu umetnice Milene Pavlović Barili (1909-1945), dokumentarno-igrani film Milena biće premijerno prkazan 20. marta u bioskopu Akademija 28 u Beogradu.

Docent Filmske režije na Akademiji umetnosti u Beogradu Čarna Radoičić bila je veoma inspirisana životom slavne i jedinstvene slikarke, ilustratorke, dizajnerke i pesnikinje kada se prihvatila ozbiljnog posla pisanja scenarija, a zatim i režiranja filma.

Autorka sa lakoćom u filmu kombinuje dokumentarne sadržaje, arhivske materijale i igrane scene te tako nastoji da rekonstruiše epohu u kojoj je živela i radila velika umetnica.

Prvi kadrovi snimljeni su 5. novembra 2009. godine, na dan obeležavanja 100 godina od rođenja slikarke.

U produkciji kuće "Tuna Fish Studio", ostvarenje jasno prikazuje stil života kakav je Milena vodila, ciljeve kojima je težila, kao i samostalnost koju je kao žena tog doba imala.

Milena Pavlović Barili rođena je 1909. godine u Požarevcu.

Slikarstvo je studirala u Beogradu i Minhenu. Napustivši Jugoslaviju, 1930. godine, nastavila je da živi i stvara u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde je više puta i izlagala svoje radove.

U Njujork se preselila 1939. godine, kada je počela da radi na komercijalnom dizajnu za modne žurnale sve do smrti 1945. godine.

Autor je više od 300 radova, skica i crteža, a mnoga dela sa potpisom Milene Pavlović Barili nalaze se u Kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

2024 © - Vesti online