DELIĆ

 

Inače, čitalac zna pretke do pradede Čedomira, o poreklu familije dosta je i sam tragao, posebno na internetu. Ipak, iz svega toga nije uspeo da dođe do konačnih odgovora o svojim korenima. Naravno, obilje građe ne garantuje i uspešan rezultat istraživanja. Ima tu još jedna neophodna "sitnica" - naučni put, tj. metodologija - koju nisu izmislili dokoni teoretičari da bi "mučili" ispitivače-amatere.


G. Đorđu je rešenje (kako bi on to želeo) bilo na dohvat ruke - ali mu je to bilo "mnogo malo", pa je potom našao "malo mnogo". Uz sve to, čitaoca je još pokolebala i "neka baba" sa Durmitoru koja mu je objasnila da njegovi potiču odatle, ali je g. Delić mislio da je to "opet crnogorska priča da su svi iz Crne Gore".


U monografiji "Zlatibor, antropogeografska ispitivanja" Ljubomira Ž. Mićića (završenoj nakon Prvog svetskog rata), čiju je građu izgleda čitalac konsultovao, iako ne znajući o kom delu je reč, u podacima za Šljivovicu, novije selo udaljeno 20-ak km od Užica, navode se tri "kuće" Delića (tada su to mogla biti zadružna domaćinstva koja su se posle podelila na nekoliko porodica) koje nazivaju "Kulaši" i "Božići", ogranak Kostića iz Semegnjeva, susednog brdskijeg sela, iz koga su se doselili u 19. veku. U Semegnjevo su, pak, došli pre više od 300 godina iz Pive. Slave Jovanjdan. Odseljeni "rođaci" su im Delići, Božići i Kulaši u Šljivovici.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


O plemenu Pivljana koje sa Drobnjacima zahvata i Durmitor a sav taj prostor do 1878. nije pripadao Knjaževini Crnoj Gori nego je to bila Stara Hercegovina, urađene su studija S. Tomića "Piva i Pivljani" i obimna knjiga akademika Obrena Blagojevića "Piva" (1971). Mi se oslanjamo na ovu drugu, noviju, u kojoj se navodi da su Delići "staro bratstvo" koje sada živi u Borkovićima (13 domaćinstava) i Donjim Breznima (dva).


Poreklom su od starih Branilovića, potomaka Branila (drugi ogranak su Ruđani, od brata mu Ruđa). Prema predanju, ranije su se prezivali Lalovići i bili naseljeni na Gradcu, u Plužinama odakle su prešli na prostor oko Kruševa i Gusića a potom u svoj nekadašnji "katun" (privremeno sezonsko stočarsko naselje) u Borkovićima.


"Delići su se prozvali po bratu nekog od svojih predaka koji je bio u 'delijama', pa se vratio i umro, a nije imao djece." (Delije su, pak, bile poseban rod turske konjice). Odavde su se dosta iseljavali, u Bosnu, na Stari Vlah i drugde, usput se prezvavši i Kostići. Druge Deliće ovom prilikom nećemo ni spominjati.

2024 © - Vesti online