Petak 04.12.2009.
09:08
Tanjug

"Simon Vizental" traga za hrvatskim nacistom

"U toku je istraga protiv jednog naciste srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu ništa više od toga da vam kažem", istakao je Zurof, direktor "Simon Vizental" centra.

Efraim Zurof nastavlja "raščišćavanje" istorije

"Sada proveravamo da li je ta ličnost iz Hrvatske u vreme Tita bila osuđivana za svoja nedela počinjena u NDH. Ukoliko jeste, onda neće biti moguće izvoditi je ponovo na sud. Ukoliko nije, tražićemo od Zagreba da podigne optužnicu. To nije osoba koja je živela u Latinskoj Americi, a ne mogu vam čak reći ni da li je muškog ili ženskog pola", naveo je Zurof.

On smatra da rasprava o broju žrtava u Jasenovcu mora da se okonča i predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i istorijska građa.

"Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procene o stvarnim razmerama likvidacije u logoru Jasenovac. Ako želimo da utvrdimo istorijsku istinu o zločinima u Drugom svetskom ratu, onda, zaista, ne može da se toleriše nagađanje o žrtvama, razlika između 50.000 i 700.000 toliko je neverovatna da ne može da se uvrsti ni u jednu ozbiljnu istorijsku činjenicu", smatra on.

Zurof je rekao da aveti prošlosti neće mirovati dok god se manipuliše brojem žrtava. "Kako vreme prolazi, sve teže je postići zaključak o nečem tako jezivom kao što je bio najveći koncentracioni logor na Balkanu. Politika se i ovde upliće u pravdu, pa i u istoriju. Zaključak bi morale da priznaju obe strane - i hrvatska i srpska. Tek tada počinje neophodan proces lečenja", smatra Zurof.

2024 © - Vesti online