Utorak 15.03.2011.
03:26
Press

Doktori radili traheotomiju na mrtvom detetu

Neutešni roditelji male Dijane, Ivana i Bojan Marinković
 

Izveštaj koji je uradio sudsko-medicinski odbor fakulteta u Beogradu pokazao je da je traheotomija, odnosno otvaranje prednje strane dušnika, urađena kada je dete već bilo mrtvo, nezvanično saznaje beogradski “Pres“.


- Ono što sam ja uspeo da nezvanično saznam ukazuje na to da će tužilaštvo morati da pokrene krivični postupak, jer su sa medicinske tačke gledišta napravljeni propusti. Traheotomija, koja je bila jedini izlaz iz te situacije, urađena je kad je devojčica već bila mrtva! - rekao je pravni zastupnik porodice Marinković, advokat Zoran Jakovljević.


On navodi da nalazi obdukcije još nisu dostavljeni roditeljima iako je to obaveza nadležnih organa. Obdukcioni nalazi dostavljeni su Osnovnom sudu u Vranju odakle je predmet prebačen u Osnovno javno tužilaštvo. Rezultati obdukcije se i dalje drže u strogoj tajnosti, iako je uobičajena zakonska procedura da se obaveste najbliži, u ovom slučaju roditelji preminule devojčice.
 

Tragedija: Dijana Marinković

Dijanini roditelji, Bojan i Ivana, kažu da su već umorni od kucanja na vrata pravosudnim institucijama u želji da dokažu da su lekari krivi što je njihova devojčica preminula.


- Posle njene smrti ostalo nam je samo jedno, a to je da se izborimo za pravdu i dokažemo da nam je ćerka preminula zbog nesavesnosti lekara. Stalno se sećam te noći, i dalje ne mogu da shvatim da su vrata bolnice bila zaključana, da lekari nisu imali skalpele, da nismo nikog mogli da nađemo na tri sprata... Od novinara smo saznali da su rezultati stigli u Osnovni sud, najpre smo otišli tamo u nadi da ćemo konačno saznati šta piše u nalazima, međutim tamo nam je rečeno da su rezultati poslati u tužilaštvo. To je bio naš sledeći korak, međutim i tamo nam je rečeno da nam ne mogu saopštiti rezultate i da će predmet biti vraćen istražnom sudiji Osnovnog suda - priča Bojan Marinković.


Roditelji kažu da ih izveštaj u kojem se pominje da je traheotomija urađena prekasno nije mnogo iznenadio, jer su oni to od prvog dana tvrdili.


- Te noći kada su se za njen život borili dežurni lekari mi smo čuli kako jedan od lekara traži skalpel, kada su mu rekli da na odeljenju nema, on je tražio iglu, kuhinjski nož, bilo šta... Na kraju su mi doneli kuhinjski nož, ali tada je bilo već kasno za našu Diku - priča kroz suze deda preminule devojčice Slavoljub Mihajlović.

2024 © - Vesti online