Utorak 15.03.2011.
00:06
Beta

SPC i CPC: Nema dijaloga o imovini

Podgorički paroh Velibor Džomić

Predstavnik SPC, podgorički paroh Velibor Džomić je rekao da crkvena pravila i kanoni ne dozvoljavaju bilo kakav vid diskusije o unutrašnjim crkvenim pitanjima "s raščinjenim i iz crkve izopštenim sveštenim licima".

Predstavnik CPC Stevo Vučinić kaže da je CPC spremna za dijalog sa SPC i to, kako je objasnio, postupno, na način koji ne bi destabilizovao crkvene prilike u Crnoj Gori. Vučinić je, međutim, rekao da takav dijalog SPC uporno odbija.

Crnogorski premijer Igor Lukšić pozvao je dve crkve na dijalog o spornim pitanjima, uz poruku da se država neće u to direktno mešati, ali da će Vlada, dok je on na njenom čelu, "potencirati potrebu dijaloga".

"U ovom trenutku je bitno da počne taj dijalog", kazao je Lukšić.

Reagujući na tu Lukšićevu izjavu, Džomić je rekao da imovinska pitanja ne predstavljaju stvar dijaloga, nego konkretnih pravnih propisa.

"Sve pravne činjenice u pogledu vlasništva nad crkvenom imovinom jasno govore da je Mitropolija crnogorsko-primorska titular te imovine, na isti način kao što su to Islamska zajednica u Crnoj Gori, Barska nadbiskupija i Biskupija kotorska", rekao je Džomić.

Vučinić je objasnio da je spor između CPC i SPC u Crnoj Gori dvostruk. Jedna je dimenzija sveštena, a druga imovinska.

Za imovinsku dimenziju je, rekao je Vučinić, nadležna država, odnosno, zastupnik državne imovine, državni tužilac i Uprava za nekretnine Crne Gore.

On je ponovio da je CPC spremna za dijalog, jer je ona naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog. Vučinić je rekao da se SPC, "kad-tad mora povući s teritorije Crne Gore", jer je ona naslednik nekadašnje Mitropolije crnogorsko-primorske.

2024 © - Vesti online