Ponedeljak 14.03.2011.
23:18
B92

Invalid mora državi da vrati odštetu!

Kako bi bio samostalan, Milenković je novac potrošio na adaptaciju kuće i automobila
 

Davne 1997. godine ubijen je tadašnji direktor “Beopetrola” i visoki funkcioner Jugoslovenske levice, Zoran Todorović Kundak. Tom prilikom, vozač te kompanije Siniša Milenković teško je ranjen, a lekari nisu mogli mnogo da učine – ostao je vezan za invalidska kolica.


Nakon dugotrajnog sudskog procesa, Milenković je 2008. godine dobio odštetu od oko 80.000 evra. Četrnaest godina nakon ranjavanja, iznenadio ga je Vrhovni sud – obavešten je da sav novac mora da vrati i to sa kamatom.

“Kad smo dobili sredstva, eto kao super, obradovali se svi. Nije prošlo godinu dana, dobijamo da Vrhovni sud to poništava i traži da u roku od osam dana vratimo sredstva”, kaže Milenković.

“Nešto su mi dali, a posle mi traže to nešto, plus sa nekom zateznom zakonskom kamatom, koja je u ovom momentu nenormalna i izlazi preko 20 odsto na godišnjem nivou”, navodi on.

Milenković je dobijeni novac uložio u adaptaciju prilaza kuće i automobila, kako bi nastavio normalno da živi, bez tuđe pomoći. Sada ne zna šta da radi, jer ne može da sakupi oko 120.000 evra

“Sve što sam tražio dokumentovano je i računima im je predstavljeno. I za lift, i za rampe i za sve ostalo izalzili su sudski veštaci. Kola sam kupio odgovarajuća za moje potrebe sa ugrađenim ručnim komandama i kliznim vratima da budem potpuno samostalan. Ne znam. Da mi uzmu sve, i kolica, i od penzije. Kako god. Ali ne znam, nemam rešenje”, kaže on.

Advokat Jovica Kosić, koji se bavio sličnim slučajevima, smatra da je Vrhovni sud presudio po zakonu i dodaje da su presude ovog tipa retke, ali ne i nemoguće.

Vrhovni sud, kako objašnjava Kosić, smatra da država treba da plati samo troškove lečenja, dok pod tim troškovima niži sudovi smatraju i adaptaciju kuće i slično.

Milenković se žalio Prvom osnovnom sudu, koji je tu žalbu prosledio Višem sudu u Beogradu. Kako kažu u tom sudu, žalbu su dobili 14. januara i o njoj još uvek nisu odlučili. Ukoliko i ona bude nepovoljna po Milenkovića on ima još samo dve mogućnsoti: da se orbati prvo Ustavnom sudu Srbije, a potom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

2024 © - Vesti online