Ponedeljak 14.03.2011.
18:04 >> 18:06h
Vestionline

Slovenci prave balkanski superauto

Reč je o "šejton ekvilibrijumu" (Shayton Equilibriumu) koji će prema najavama bez problema probiti čarobnu granicu od 400 kilometara na sat kao i cenu od milion evra po primerku. Prvi superauto sa ovih prostora proizvodiće kompanija Provoco, a dizajnirali su ga Andrej Stanta i Dominik Cerneli.

Sa cenom od 1,4 miliona evra "ekvilibrijum" se opasno približio već ustaljenim favoritima supersport klase poput "pagani huayre" ili "koenigsegg agere R".

Oktansko srce koje će kucati u novom "ekvilibrijumu" biće snažan V12 motor koji će razvijati astronomskih 1.084 konjskih snaga pri 5.000 o/min. Još fascinantniji je okretni moment od 900 Nm. Slovenački superauto navodno će do "stotke" stizati za 2,9 sekunde, a do 200 kilometara na sat za 8,5 sekundi.

Ceo automobil će biti izrađen od ultračvrstih i lakih materijala poput aluminijuma, ugljenikovih vlakana i titanijuma, zbog čega mu težina neće premašivati 1.200 kilograma.

Inače, "šejton" (shayton) na jeziku američkih Indijanaca Siuksa znači soko. U prvoj godini trebalo bi da se proizvede svega 20 primeraka, a sam početak proizvodnje zavisi od toga hoće li Slovenci uspeti da sakupe dovoljno novca kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju ovog vrlo hrabrog projekta.

2024 © - Vesti online