Ponedeljak 14.03.2011.
17:52
Beta

Saudijci brane Bahrein od pobunjenika

U Bahreinu šiitski narod traži odlazak sunitskog kralja

Saudijski vojnici, koji su prešli bahreinsku granicu, uputili su se u pravcu Rife, sunitske oblasti u kojoj živi kraljevska porodica i gde se nalazi vojna bolnica, rekli su očevici agenciji Rojters. 

Oni su videli 150 oklopnih transportera i oko 50 drugih vozila, uključujući ambulantna kola, cisterne s vodom, autobuse i džipove. Vozila su imala lako naoružanje, a u koloni nije bilo tenkova ni lansera raketa. Na parkingu vojne bolnice, koji je bio zatvoren za javnost, podignuti su šatori. Jedan saudijski zvaničnik je rekao da je u Bahrein jutros stiglo oko 1.000 vojnika iz Saudijske Arabije, javio je britanski BBC.


Zalivski savet za saradnju je političko-ekonomska unija, osnovana 1981. godine, koja okuplja šest zemalja - Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Zalivske snage bi u Bahreinu trebalo da obezbeđuju ključne objekte poput naftnih i gasnih postrojenja i finansijskih institucija.

Više stotina demonstranata danas se ponovo okupilo na Bisernom trgu u glavnom gradu Manami, dan posle najtežih sukoba između bahreinske policije i šiitskih demonstranata od kada je prošlog meseca stradalo sedmoro ljudi.


Šitska većina u Bahreinu već dugo se žali da sunitska vladajuća elita vrši diskriminaciju nad njima, ali masovni protesti izbili su tek prošlog meseca posle pobuna u Egiptu i Tunisu u kojima su s vlasti zbačeni predsednici tih država.

Šiitska opozicija je, neposredno pre nego što je potvrđena informacija o dolasku snaga Zalivskog saveta za saradnju, izdala saopštenje u kome je navela da dolazak svakog vojnika ili vojnog vozila na teritoriju Bahreina smatra otvorenom okupacijom te male zalivske kraljevine i zaverom protiv njenih nenaoružanih građana.

Kralj Hamad bin Isa al-Kalifa je demonstrantima ponudio dijalog, ali su oni to odbili, tražeći kompletnu smenu vlasti.

2024 © - Vesti online