Petak 04.12.2009.
06:30
Tanjug

Počinje treći Festival nauke u Beogradu

Na festivalu će naučne postavke izložiti gosti iz Švajcarske i Tajlanda, dok će domaći naučnici i gosti iz Švedske, Španije, SAD, Francuske i Hrvatske održati 24 predavanja.


Ana Jovanović, jedan od pokretača ove manifestacije, rekla je da će ove godine biti održan i "mini filmski festival" - 19 kratkometražnih filmova, koji svedoče o neraskidivoj vezi nauke i umetnosti.


Umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja" pobrinuće se da svi posetioci uživaju u postavkama, predavanjima i eksperimentima iz 28 naučnih oblasti s područja fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, fizičke hemije i drugih.

Ona je navela da će u bivšoj Robnoj kući "Kluz" biti predstavljene naučne postavke, dok će filmske projekcije i predavanja biti u Studentskom kulturnom centru.


Koordinatorka postavke za fizičku hemiju Tina Kamčeva najavila je fizičko-hemijske avanture pod nazivom "Kuvajte sa Tinom i Milanom", dok je Nemanja Đorđević, koordinator matematičke postavke, najavio "matematičko kupatilo", u kome peškiri imaju samo jednu stranu, a klozetska šolja nema zapreminu.


Posetioci Festivala će moći da osete kako je ležati na pravom "fakirskom krevetu", da sviraju na liri čije su žice od laserske svetlosti, probaju piće u kome se led puši i hladi istovremeno, kao i da uz pomoć ojlerovih cevi nacrtaju slike u jednom potezu.

Festival nauke u Beogradu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje skupštine grada.

Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji na Bilet servisu i u Mamut radnjama, po ceni od 250 dinara, dok će na ulazu koštati 300 dinara.

2024 © - Vesti online