Ponedeljak 14.03.2011.
08:09 >> 11:04h
Beta

Japan: Eksplodirao i treći blok nuklearke Fukušima

Nuklearna elektrana Fukušima pre eksplozije 

Do hidrogenske eksplozije, ovoga puta u bloku broj dva, došlo je u 11 sati po lokalnom vremenu, ali sam reaktor nije oštećen i radijacija je i dalje u nivou dozvoljenog, tvrde zvaničnici kompanije koja upravlja Fukušimom.

"Neće biti novog Černobila"

Japanska Agencija za nuklearnu bezbednost isključila je mogućnost da bi u nuklearnoj elektrani Fukušima mogla da se dogodi nesreća kao u Černobilu, saopštilo je Ministarstvo za nacionalnu strategiju, a prenosi agencija Điđi.

"Apsolutno je isključena mogućnost novog Černobila", izjavio je Koićiro Genba člavnovima vladajuće partije, prenoseći tako mišljenje Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost.

Nije još jasno da li je 11 radnika centrale, koji su povređeni u pomenutoj eksploziji, bilo izloženo radijaciji na bilo koji način, a svi su u svesnom stanju, saopšteno je iz japanske agencije za nuklearnu bezbednost.


Ovakav razvoj situacije usledio je uprkos velikim naporima vlasti da ohlade ugrožene reaktore u blokovima jedan i tri, pri čemu je u bloku jedan u subotu već došlo do hidrogenske eksplozije.


U nuklearnoj centrali Fukušima došlo je do pada sistema, kao i u nekoliko drugih centrala na severoistočnoj obali Japana, kao posledica najvećeg zemljotresa u istoriji Japana i potonjeg cunamija visokog 10 metara.


Iznad bloka tri diže se gust dim, a okolnom stanovništvu je naređeno da ostane u kućama, rekao je portparol japanske vlade Jukio Edano.

2024 © - Vesti online