Ponedeljak 14.03.2011.
04:13
Vesti

Krađa beba zastarela

Bebe kao roba - gde su granice ljudske surovosti?!

Oko 3.000 porodica u Srbiji još traga za gotovo 10.000 dece koja su u porodilištima širom Srbije od 1956. godine, kako roditelji tvrde, pod sumnjivim okolnostima proglašavana mrtvom, a potom sa novom dokumentacijom davana na usvajanje.

Pronašla ćerku posle 23 godine: Radojka Manojlović

Tragajući za istinom, mnogi roditelji su, poput Manojlovića iz Sokobanje, ipak uspeli da pronađu svoju decu. Milutin i Radojka Manojlović upoznali su 23-godišnju ćerku koju od njenog rođenja nisu videli. Roditeljstvo je potvrđeno na osnovu DNK analize.

- Nisam je kao svaka majka odgajala, očešljala, okupala, ispratila u školu, a to je najtužnije - kaže Radojka Manojlović.

Da se deci vrati krsna slava: Verica Cekić

Biološki roditelji nestale dece do sada su protiv N. N. lica podneli oko 3.000 krivičnih prijava.


- Deca su umrla putem papira, putem olovke, a mi ništa ne tražimo, samo da im se identitet vrati, da im se vrati krsna slava - kaže Verica Cekić, punomoćnik porodica nestale dece.

Kriza identiteta


Stručnjaci tvrde da ljudi koji u zrelim godinama saznaju pojedinosti o poreklu obavezno dožive krizu identiteta.


- Treba proći kroz razne faze kako bi se stekla nova slika o sebi, a treba mnogo psihičke snage, volje i motivacije - kaže Vladimir Nešić, socijalni psiholog.


O aferi nestanka beba raspravljao je i Anketni odbor skupštine, a Tužilaštvo je pre devet godina pokrenulo, a potom i obustavilo istragu.


- Sve što bi moglo da se izmeni ne može da utiče na slučajeve koji su zastareli. To potpada pod ustavnu kategoriju zastarelosti krivičnog gonjenja i Tužilaštvo ne može da krši Ustav i zakone - tvrdi Maja Videnović, predsedavajuća radne grupe Narodne skupštine.


Olgica Trajkovski iz Pančeva je posle pola veka, nakon anonimne dojave, otkrila da joj je na rođenju promenjen identitet. Međutim, svoje biološke roditelje, koji su mislili da je mrtva, nije stigla da upozna. Olgica kaže da je to jako teško i nije mogla da oprosti to što su joj uradili.

2024 © - Vesti online