Nedelja 13.03.2011.
17:53
Lj. Jakšić - Vesti

Apotekari: Ne prodajemo kontraceptivna sredstva

Rukovodstvo Udruženja katoličkih apotekara naredilo je svojim članovima, farmaceutima koji rade u privatnim ili kliničkim apotekama da odbiju radnu obavezu vezanu za prodaju muških i ženskih kontracepcijskih sredstava.

Apotekari ne žele da učestvuju u sakaćenju nacije
 

Rukovodstvo udruženja podseća da su mnogi poljski lekari i zdravstvene institucije već odbili da veštačkim prekidom trudnoće učestvuju u ''sakaćenju ili uništenju nacije“ i u svesnom ''ubijanju celih generacija poljskog nacionalnog korpusa“ koji već sada dostiže cifru od 40 miliona, što obavezuje apotekare da i oni daju svoj doprinos realizaciji ovog crkvenog stava.


Odluka udruženja je došla kao reakcija na postupak crkve, koja je među grehove svrstala i prirodno sprečavanja stvaranja i rađanja novih života.

Apotekari naglašavaju da su odlučili da i oni, u vršenju odgovorne zdravstvene funkcije, kao i lekari, krenu putem ''vlastite savesti“ koja spada u kategoriju osnovnih ljudskih prava, tako da ni država ne bi smela intervenisati bez obzira da li ovakvo opredelenje ugrožava vršenje dela apotekarske zadaće.


Poznavaoci tržišnih zakona upozoravaju da bi ova odluka mogla snažno da podstakne ilegalnu trgovinu kontracepcijskih sredstava koja bi, obzirom da je izvan kontrole inspekcijskih službi, mogla delimično da ugrozi zdravlje korisnika.

2024 © - Vesti online