Nedelja 13.03.2011.
08:12
B. Đokić - Vesti

Nepokretnu ženu izneo iz vatre

Tog kobnog dana, Đorđevićeva, koja je inače nepokretna, nalazila se sama u stanu. Oronula i trošna zgrada u Bulevaru oslobođenja 27 iz još nepoznatih razloga počela je da gori oko podneva.

- Bio sam u dizalici Parking servisa kad smo kod broja 27 videli kako kulja dim ispod krova i s prozora kuće. Odmah sam radio-stanicom obavestio vatrogasce, izašao iz vozila da vidim šta se dešava. Utrčao sam u dvorište i povikao ima li koga u kući.


Čuo sam ženski glas kako kroz plač moli za pomoć. Popeo sam se na prvi sprat i iz dva stana video sam kako kulja crni dim i plamen.

NIJE SE PLAŠIO: Vladimir Penezić na zgarištu

Video sam neku ženu da leži na stepenicama i pitao je da li ima još nekoga u stanu, na šta je ona rekla ne. Pitao sam je i da li može da se pomera, ali mi je odgovorila da je nepokretna. Bila je u šoku, prestravljena, pa sam pokušao da je izvučen za noge, kada sam video da joj gori list desne noge. Rukom sam ugasio vatru, a službenom palicom delove odeće koje je zahvatio plamen - prepričava herojski poduhvat Penezić.


Pošto je zgrada bila u dimu, hrabri policajac počeo je da gubi vazduh, dim je kuljao sa svih strana, pa je morao dva puta da izađe kako bi došao do vazduha, ali se svaki put vraćao u kuću da pomogne Duški. Nije mogao nesrećnu ženu sam da izvuče, niti da je pomeri kako kaže pola metra.

- Onda je dotrčao Slavoljub Karadžić, vozač Parking servisa, a u međuvremenu su stigli i vatrogasci. Jedan od njih nam se pridružio, pa smo nas trojica ušli u kuću. Vatrogasac je uhvatio za ramena, mi za noge da bi je izneli, ali kada sam je uhvatio za nogu koja je bila u opekotinama, zgulio sam kožu sa nje.

Nekako smo ipak uspeli da je iznesemo iz zgrade u plamenu i stavimo u kola Hitne pomoći. Onda su vatrogasci ugasili požar - opisuje dramatičan događaj ovaj hrabri policajac.
 

Plaketa "Vesti"

 

U dopisništvu "Vesti" u Beogradu Dušan Vidaković, predsednik kompanije "Nidda Verlag", izdavača najtiražnijeg dnevnog lista dijaspore, dodelio je juče Peneziću zahvalnicu za hrabro delo i uručio mu novčanu nagradu.

 

Svaka čast: Dušan Vidaković predaje plaketu Peneziću


 

Hrabrom saobraćajcu, članu Policijskog sindikata Srbije, i predsednik sindikata Veljko Mijailović dodelio je novčanu pomoć.

Đorđevićeva je prebačena u bolnicu s teškim opekotinama, a tamo joj je urađena operacija noge i sanirane povrede na glavi koje je najverovatnije zadobila kad je iz invalidskih kolica u kojima se nalazila, a u pokušaju da se spase pala na zemlju.
Penezić kaže da se ni u jednom trenutku nije dvoumio da li da uđe u zgradu pod plamenom i spase osobu u opasnosti.

Uspešno se oporavlja: Duška Đorđević

- U tom trenutku ništa ne razmišljaš. Čuješ poziv u pomoć i znaš da tako treba da uradiš, da se pomogne onome ko je u opasnosti jer nama je lako, a tamo se neko bori za život. U svakoj takvoj situaciji isto bih postupio - dodaje Vladimir Penezić.

Podstanar


Vladimir Penezić je rodom iz Priboja, a već četiri godine radi kao saobraćajni policajac u Beogradu. Uskoro planira da se oženi devojkom iz Zrenjanina, ali muči muku kao podstanar. S obzirom na to da sa policijskom platom u iznajmljenom stanu ne može da živi u Beogradu, planirao je da se vrati u Priboj.


- Nemam svoj stan. Da imam, ostao bih u Beogradu, ovako je vrlo teško zasnovati porodicu ovde sa policijskom platom i bez stana - dodaje Penezić.

2024 © - Vesti online