Nedelja 13.03.2011.
02:46
M. Andrić - Vesti

Milija gradi, Drina razgrađuje

Nije pomoglo ni to što je poslednje građenje bilo izuzetno čvrsto sa betonskim temeljima i armaturom duboko ubušenom u utrobu stene.
 

Sadašnji izgled stene gde je bila kućica
 


- Sve je počelo davne 1968. godine kada je nas nekoliko momaka, zaljubljenika u Drinu, došlo na ideju da na steni, koja visoko štrči na sred reke preko puta kafane Dve lipe na ulazu u Bajinu Baštu iz pravca Valjeva i Ljubovije, podignemo drvenu kućicu. Ubrzo je ona postala simbol grada, našla se na razglednicama i prospektima, a tako je i sada - kaže Milija Mandić.

U kući su deo letnjeg raspusta provodile generacije učenika i studenata. Mnogi od njih su baš tu napravili prve plivačke, ronilačke i kajakaške korake, a kasnije bi neki od njih ostvarivali vrhunske sportske rezultate.

Kućica je bilo mesto gde je sazrela ideja o osnivanju Kajakaškog kluba Drina, koji će sve do današnjih dana biti najtrofejniji sportski kolektiv u srednjem Podrinju i donositi pojedinačne i ekipne medalje sa prvenstava Srbije, Jugoslavije i Evrope.
 

Kućica pre poslednjeg rušenja

Kućica na Drini takođe je bila mesto odakle je potekla ideja za osnivanje Ronilačkog kluba sa istim imenom iz koga će iznići Okružna jedinica Užičkog regiona za spasavanje na vodi i pod vodom sa sedištem u Bajinoj Bašti.

Kuća je naša briga: Branko Stevanović

Svoju snagu i nepredvidivu ćud Drina je pokazala i prvog decembarskog dana minule godine kada se njen nivo popeo za čitavih šest i po metara sa protokom od preko četiri hiljade kubnih metara vode u sekundi.

U priobalju su stradale brojne vikendice, ali nije izdržala ni kućica sa stene. Ogromno stablo, koga je reka iščupala u Beserovini, udarilo je u nju i kao od šale skinulo je sa temelja.

Talasi su je nosili sve do mesta zvanog Kotle nizvodno 15 kilometara gde je udarila u drvo i potpuno se raspala.


- Dileme nema, moram se i po šesti put uhvatiti u koštac sa Drinom i sagraditi novu kućicu. Ranije nisam tražio pomoć ni od koga, ali ovog puta moram potražiti ljude koji će pomoći da se nabavi građa i drugi materijal. Nešto smo već i uradili.

Nisam siguran da će sve biti gotovo do početka letnje turističke sezone. I kućica će izgledati nešto drukčije. Osim toga, uradićemo zaštitni zid kako bi je znatno bolje osigurali - veli Milja.
 

Konkurs za idejni izgled


I u Sportsko turističkom centru slažu se da je potrebno ponovo postaviti kućicu na drinskoj steni, ali se njihovo viđenje razlikuje od Milijinog.


- Ovog puta inicijativu je preuzeo STC i već je raspisan konkurs za idejni izgled buduće kućice. Imali smo zajednički sastanak kod predsednika opštine Bajina Bašta Miloja Savića i tu je sve usaglašeno. Nosilac posla biće naša ustanova - kaže njen direktor Branko Stevanović.

2024 © - Vesti online