Subota 12.03.2011.
22:57
Vestionline

Evropski poslanici uhapšeni zbog pravoslavnih crkava

Kipar: Turske vlasti uhapsile evro-poslanike dok su pokušavali da utvrde stanje u pravoslavnim crkvama
 

"Prema informacijama koje smo dobili, turske snage uhapsile su neke evropske poslanike pošto su ušli u oblast Varoša" - zabranjenu, vojnu zonu u delu ostrva okupiranom 1974. godine, rekao je jedan zvaničnik UN.

Delegacija od 11 članova, među kojima su i dva sveštenika, trebalo bi da danas bude izvedena pred sudiju, rekao je kiparski poslanik Joanis Kasulis. Kasulis je rekao da će "Brisel pokušati da zatraži od lidera turskog dela Kipra Derviša Eroglua da delegacija bude odmah oslobođena".

Delegacija u kojoj su bili i evro-poslanici je, prema navodima kiparkosg radija, trebalo da utvrdi u kakvom su stanju pravoslavne crkve na okupiranom delu ostrva koje su, kako se tvrdi, uništene.

Policija je konfiskovala pasoše članova delegacije, u kojoj je i Jaroslav Valensa, sin dobitnika Nobelove nagrade za mir Leha Valense.

Prema navodima Kiparske pravoslavne crkve, više od 500 crkava na okupiranom severu Kipra je opljačkano, ikone su prodate na crnom tržištu, a arheološka nalazišta i kulturna baština je zapuštena.

2024 © - Vesti online