Subota 12.03.2011.
15:11
D. Lj. Joksić - Vesti

Za deceniju ceo Balkan islamski

Al Kaida udara iz Sarajeva i Skoplja: Ivan Babanovski

Šta smeraju radikalni islamski elementi?
- Na nivou radikalne islamske internacionale oni već sprovode zacrtane planove - jedan je "Balkan 2020", a drugi "3000".

Plan "Balkan 2020" predviđa da se preko nevladinih i humanitarnih organizacija i određenih političkih struktura muslimanskih i albanskih etničkih grupa do 2020. ceo Balkan islamizuje i posluži im kao "nosač aviona" za široko otvaranje vrata za prodor islama u Evropu".


Da li postoje i gde se nalaze centri za ostvarivanje tog cilja?
- Postoje dva centra. Jedan je u Sarajevu, a drugi bi trebalo da bude u Skoplju zbog procene da je Makedonija najnestabilnija u pogledu političkog, ekonomskog, vojnog i bezbednosnog stanja. Zato se materijalni, finansijski i kadrovski resursi islamskih radikalnih organizacija stacioniraju na ovim prostorima.

Oni smatraju da je situacija u Sarajevu i Federaciji BiH sada stabilizovana kroz delovanje mudžahedina i radikalnih vehabista povezanih i pod kontrolom Al Kadine mreže, što će im poslužiti da do kraja 2020. godine islamizuju Balkan.


Šta je predviđeno planom "3000"?
- Taj plan ima zadatak da u prvoj fazi radi na stvaranju sveislamske države od Atlantika i Španije do Urala. U drugoj fazi, do kraja 3000. godine, prema njihovim zamislima, ceo svet treba da bude islamiziran, a da hrišćani praktično budu likvidirani sa planete Zemlje.U svemu tome i radikalni islamisti sa naših prostora imaju aktivnu i egzekutivnu ulogu.

Iz Prizrenske lige u panislamizam

 

Da li je i u kojoj meri Islamska verska zajednica povezana sa radikalnim islamistima?
- Upravo preko Islamske verske zajednice iz arapsko muslimanskih zemalja albanskim strankama u Makedoniji stižu komande i uputstva da prestaje delovanje Muslimana i Albanaca sa pozicija Prizrenske lige i panalbanizma.


Sada se prelazi u višu fazu delovanja - na pozicije panislamizma, pošto je panislamizam značajni i daleko važniji za sve Muslimane sveta u pravcu izgradnje jedne svemuslimanske islamske države, nego što je stvaranje velike Albanije.


Da li je to poznato makedonskim bezbednosnim službama i šta one preduzimaju?
- Mislim da kadrovski, organizaciono i finansijski makedonske obaveštajne službe nisu u situaciji da se suprotstave prodorima ekstremnog islamskog radikalizma i džihadizma i to zbog nesrećne kombinacije koalicionih partnera na vlasti.


Šta vi kao čovek koji pomno prati i analizira delovanje islamskih ekstremista, predlažete?
- Smatram da sve bezbednosno političke i obaveštajne službe na Balkanu, uz pomoć obaveštajne uprave NATO i vodećih tajnih službi Zapada, treba da organizuju zajedničke timove koji bi se angažovali na operativno tehničkom praćenju aktera internacionalnih islamističko terorističkih planova "Balkan 2020" i plana "3000".

Jer, aktivnosti radikalnih islamista ne ugrožavaju samo Balkan, već su realna pretnja bezbednosti građana i zemalja članica EU, SAD i Izraela.

Nejaki kapaciteti


Kapaciteti policijsko bezbednosnih službi balkanskih država su veoma skromni. Oni nisu nikakva garancija za uspešno otkrivanje, praćenje i onemogućavanje terorističkih akcija koje planiraju ekstremne islamske grupe i organizacije Al Kaidine mreže na Balkanu i Evropi, smatra Babanovski.

2024 © - Vesti online