Subota 12.03.2011.
06:13
Vesti

Srbi žrtve prvog etničkog čišćenja

- Senator Ajmone Finestra je baš tim rečima započeo obraćanje parlamentu 14. februara povodom ponovnog objavljivanja knjige "Jugoslovenski tretman za Italijane posle 8. septembra 1943." - izjavila je u intervjuu Srni novinarka italijanske državne televizije RAI Mila Mihajlović, koja je i autor teksta u "Tempu".

Dve ubijene devojčice u logoru na Pagu

Mihajlovićeva ističe da je prvi put u istoriji neko drugi, a ne Srbi, zvanično i javno izjavio, podnoseći materijalne dokaze, da je prvo etničko čišćenje počinjeno nad Srbima u Hrvatskoj pre ravno 70 godina, a nekoliko godina kasnije i nad Italijanima, da bi se ponovilo 1995. nad Srbima u Hrvatskoj.

"Na poslednjih deset stranica pomenute knjige objavljene su fotografije - svedočanstva o zločinima nad Srbima, nedoklane srpske dece iščupane iz ustaških kandži, izranjavanih muškaraca i žena izvučenih iz jama", prenosi "Tempo".


"Tu je i pet fotografija neprocenjive istorijske vrednosti, jedinih dokumenata o postojanju i užasima ustaškog logora na ostrvu Pagu, logora u sastavu kompleksa Jadovno u kome je za samo 132 dana ubijeno više od 40.000 Srba i Jevreja", piše list.

Preživeo klanje: Srbin u Obrovcu 1941.

Italijani su naredili zatvaranje logora istog časa kad su preuzeli vlast, preneraženi zločinom koji, prema Finestrinim rečima, ljudska svest nije mogla da zamisli.

- Ne samo da su italijanske vojne vlasti naredile zatvaranje ustaških logora, već su Italijani zaslužni i za dokumentovanje zločina.

Bez dokumenata i materijalnih dokaza zavera ćutanja, koja je do sada pokrivala neviđeno etničko čišćenje i genocid nad Srbima u Hrvatskoj, ostavila bi ga i dalje kao nešto što ne postoji. Maltene, kao srpsku izmišljotinu - zaključila je Mihajlovićeva.

Ratovanje sa četnicima


Senator Ajmone Finestra neposredni je učesnik tih zbivanja, bivši dobrovoljac, čiji je najveći ponos ratovanje sa četnicima protiv komunista u šumama Velebita, navodi se u tekstu koji je objavio "Tempo".


Finestra je svedočio da su Italijani spontano stali na srpsku stranu, a u Gračacu odmah nakon dolaska zauzeli ustašku kasarnu i oslobodili zatočene srpske žene i devojke.


Senator Finestra kaže da je za vreme italijanske okupacije ustašama bilo zabranjeno da nose oružje i da su Hrvati zbog toga mrzeli Italijane koji su im ispod noža otimali Srbe.

2024 © - Vesti online