Subota 12.03.2011.
04:47
N. Đorđević - Vesti

Zlatni prsten od Gadafija

Međutim, nekadašnjeg " pustinjskog vozača" u nameri da potroši dolare, koje je dobio još pre 40 godina, sprečila je srpska "piramidalna štednja".

- Nek ide do đavola! Gadafi mi dao pare, al me Sloba zavio u crno! Po povratku u zemlju familija me posavetuje i ja stavim pare u tadašnju Jugobanku i sad mi to vraćaju na kašičicu kao staru deviznu štednju. Ako poživim, Srbija će mi vratiti Gadafijeve pare do 2016. godine. Zaradio sam ja para u Libiji i svojim radom, ali sam ih srećom lično čuvao - kaže Milašin.

PRSTEN NE BIH DAO NI ZA ŠTA: Milašin Milošević


Milašin je šahovski prvak Libije postao 1969. godine, kada je otišao u Bengazi da radi. Čuo je na radiju da se održava prvenstvo i imao je nameru samo da bude posmatrač. Falio im je jedan takmičar, ali oni nisu primali Evropljane. Smatrajući ga potpunim autsajderom, ipak su mu dozvolili da sedne za sto.


- U poslednjoj partiji tadašnjem libijskom prvaku podmetnem pešaka, on ga odnese, ja mu uzmem konja i dam šah!

Pošto sam postao šampion, na dvoru me lično primio Gadafi. Poklonio mi prsten, pare, i još pride gramofon, tranzistor. Pukovnik je tada bio mlad, lep, zabavan, ali još tada mi se neki njegovi stavovi nisu dopadali, iako je mnogo uradio za svoj narod, pa i za Srbe. Kako stvari sada stoje, plašim se da ne završi kao Sloba - dodaje Milašin.


Dok još čeka da mu Srbija vrati Gadafijeve pare, Milašin vrti prsten na ruci sa poludragim kamenom, koji zbog menjanja boja zovu " tigrovo oko". Imao je ponuda da ga proda, ali nije hteo! On mu je draga uspomena na 10 godina provedenih u Libiji i na osvojeni šahovski tron.
 

Gazda sa osam žena


Milašin se vratio u Kragujevac, jer kako kaže, u Libiji nije mogao da nađe ženu za sebe.


- Ne možeš tamo lako da nađeš slobodnu ženu, ako si stranac. Nafte imaju koliko hoćeš, al za žene je teško! A gazda kod koga sam radio imao ih je osam.

2024 © - Vesti online