Petak 11.03.2011.
12:42
Vestionline

Za Miloševića nema čitulja u Srbiji

Kada je umro građani ojađeni Miloševićevom vladavinom ostavili su mu neobičnu čitulju u "Politici"

"Politika" i "Večernje novosti", novine koje tradicionalno kupuju stariji sugrađani, i koje oduvek imaju deo za čitulje, danas nisu objavile ni jednu u pomen Slobodana Miloševića. Podgoričke novine su zato objavile nekoliko čitulja građana i dalje odanih pokojnom predsedniku.

"Danas je pet godina od smrti mog dragog predsednika", napisao je u svojoj čitulji, u podgoričkom listu "Dan", Branislav Dimić iz Berana.

Milisav Popović iz Podgorice je "uz petu godišnjicu smrti srpskog vožda" poručio: "Samo su ti mrtvom mogli uzeti Kosovo. Neraskidiv je spoj jednog srpskog petog oktobra i jednog gubitka srpskog Kosova".

"Posle tvoje smrti, srpski vazali pokloniše slobodu srpskog naroda, a prihvatiše mirno robovanje tuđem gospodaru", piše u čitulji Dušana Ćetkovića iz Grblja.

Da se u Crnoj Gori i u čituljama iznose politički stavovi, potvrđuje, takođe, današnja čitulja povodom 64. godišnjice smrti brigadira crnogorske vojske Krsta Zrnova Popovića.

Pošto se, u skladu sa političkim podelama, vodi računa i o tome u kojim će novinama čitulja biti objavljena, za Krsta Popovića je to učinjeno u današnjem izdanju lista "Pobjeda".

"Šesdeset i četiri su godine otkako se pod kamen koji ga je dao, vratio Krsto Zrnov Popović. Duboki naklon pred ikonom borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore", piše u čitulji koju je na celoj stranici lista, objavila nevladina organizacija "Čuvari crnogorske tradicije".

Krsto Zrnov Popović je bio brigadir kraljevske vojske Crne Gore i vođa Božićnog ustanka 1918. i 1919. godine protiv likvidacije Crne Gore kao države i njenog prisajedinjenja Srbiji i ujedinjenja u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pripadnici Odeljenja za zaštitu naroda ubili su ga 1947. godine jer je bio proglašen izdajnikom, pošto je u Drugom svetskom ratu sarađivao sa Italijanima radi obnove nezavisne Crne Gore.

2024 © - Vesti online