Četvrtak 10.03.2011.
17:56
Vestionline

Putin i Bajden stvaraju istoriju?

Hladni rat je davna prošlost: Džozef Bajden i Vladimir Putin

"Vodimo aktivne pregovore o uvođenju bezviznog režima sa evropskim zemljama. SAD sa tim zemljama, praktično sa svim, imaju takođe bezvizni režim.

Ukoliko bi se Rusija i SAD dogovorile o uvođenju bezviznog režima pre nego sa Evropskom unijom, to bi bio istorijski korak u razvoju rusko-američkih odnosa“, rekao je Putin na početku susreta, prenela je agencija RIA Novosti.


"To je dobra ideja“, odgovorio je Bajden.


Ukazujući na veliku važnost pozitivne reakcije američkog potpredsednika na njegov predlog, ruski premijer je rekao da bi takav korak omogućio da se ukinu svi stari stereotipi između Rusije i SAD. "Okrenuli bismo veoma značajnu stranicu naše prošlosti i počeli sve ispočetka“, rekao je Putin.


Itar-Tass je preneo da je ruski premijer ukazao na intenzivan razvoj odnosa dve zemlje i naveo da je prošle godine robna razmena povećana za 29 odsto, kao i da je ratifikovan novi rusko-američki Sporazum o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, te da velike američke kompanije rade uspešno u Rusiji. "Naročito je dobro što raste obim ruskih investicija u SAD“, rekao je Putin.


Potpredsednik SAD je izjavio da je u Rusiju došao da bi obnovio ekonosmke odnose i ispravio greške prethodne američke administracije, prenela je ruska državna agencija.
 

"Predsednik (Barak Obama) i ja smo sto odsto saglasni da je potrebno nastaviti s približavanjem Rusije i SAD i poboljšavanjem odnosa između naših zemalja“, rekao je Bajden, dodajući da je upravo stoga pominjao na konferenciji u Minhenu da je potrebno pritisnuti dugme "resetovanja“ i promeniti klimu u bilateralnim odnosima.


Američki potpredsednik je rekao da američke investitore u Rusiju privlači to što su "u Rusiji najbolji na svetu inženjeri, što u Rusiji postoji intelektualni kapital i Rusija je velika zemlja“.


Bajden je, takođe, kazao da kada druge zemlje u svetu imaju neke probleme "obraćaju se ili Moskvi ili Vašingtonu“.


"Mislim da je u našem interesu, stoga i u interesu Rusije, da naši odnosi postanu bliskiji“, rekao je potpredsednik SAD.


Bajden je u Moskvu doputovao preksinoć i juče se sreo sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim i ruskim privrednicima, a danas će razgovarati sa predstavnicima ruskih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

2024 © - Vesti online