Četvrtak 10.03.2011.
04:07
Večernje novosti

SPC sprema tužbu protiv Artemija

Artemiju preti isključenje iz crkvene zajednice
 

Lažno predstavljanje, neovlašćena bogosluženja, ignorisanje odluka crkvenih organa i osnivanje privatnih hramova - dela su za koja će odgovorati bivši vladika raško-prizrenski Artemije, ukoliko protiv njega bude pokrenut crkvenosudski postupak.
 

U beogradskoj Patrijaršiji, međutim, nije bilo moguće saznati kada će se to i dogoditi. Artemiju bi to bilo drugo suočenje sa crkvenim sudskim organima. Prethodno mu je, prošle godine, suđeno za zloupotrebe u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, za šta mu je oduzet čin vladike.
 

Odluku o ponovnom izvođenju Artemija pred sud doneće najverovatnije patrijarh srpski Irinej, koji je, kao arhiepiskop beogradsko-karlovački, nadležan da pokrene sudski postupak u ovom slučaju. Postoji i ideja da cela stvar sačeka prolećno zasedanje Sabora, na kome bi ovo pitanje prethodno razmatrali svi arhijereji.
 

Ukoliko crkva podigne optužnicu, bivšem episkopu mogao bi biti oduzet i monaški čin, što znači da bi imao status jednak bilo kom verniku. Njemu preti i najstroža kazna - isključenje iz crkvene zajednice (anatema).
 

Ovakva presuda raskinula bi i poslednju, makar formalnu, vezu raščinjenog vladike sa Srpskom pravoslavnom crkvom - ne bi više bio njen član, ime mu se ne bi pominjalo u molitvama. U slučaju smrti ne bi imao pravo na opelo.
 

Prema tumačenju protojereja Velibora Džomića, člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, postupak protiv monaha pokreće vladika na čijoj se teritoriji nalazi.
 

Među prestupima monaha, prema crkvenim kanonima, ubrojani su gaženje monaških zaveta (zabrana stupanja u brak, zavet poslušnosti i siromaštva), ali i osnivanje manastira ”na svoju ruku”.

2024 © - Vesti online