Sreda 09.03.2011.
19:22
Vestionline

Stefanović i Tahiri: Ostvaren je napredak

Vođe dva tima nisu se, međutim, složili oko prirode razgovora, jer je Tahiri insistirala na tome da se radi o “tehničkim razgovorima”, dok je Stefanović rekao da pitanja kojih su se dotakli tokom protekla dva dana “zaista važna i imaju veliku političku težinu i ne mogu se nazvati tehničkim, jer se, ako ništa drugo, ona tiču života ljudi”.

“Ono što vidimo jeste da postoji kapacitet i spremnost da se u danima koji su pred nama rešavaju konkretni problemi i pitanja i da Zapadni Balkan približimo Evropskoj uniji”, rekao je Stefanović novinarima nakon susreta.

Delegacije zadovoljne kako napreduje razgovor
 


On je dodao da je današnji sastanak bio “uspešniji nego jučerašnji” i da je nastavljen “put ka pronalaženju zajedničkih rešenja”.

“Ima nekih konkretnih rešenja, ali o njihovom sprovođenju videćemo u danima koji su pred nama i, naravno, obavestiti javnost”, dodao je on, ne želeći da otrkije bilo kakve druge detalje.


Stefanović je rekao da su tokom razgovora ostvareni “dobri rezultati i dobra, konstruktivna radna atmosfera”.


“Tačno smo locirali mesta na kojim se spajaju naši pogledi. Utvrdili smo određene modalitete. Mi smo dali konkretne predloge za svaku temu, svaki od naših predloga je dobro argumentovan”, rekao je on.

Stefanović je precizirao da je napredak ostvaren oko pitanja katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i avio-saobraćaja, ali da je taj napredak bio nešto manji u domenima u kojim se “više zalazi u pitanje suvereniteta”, kao što su carinski pečati.


Tahiri je naglasila potrebu za rešavanjem pitanja carinskih pečata kako bi se “normalizovao izvoz i uvoz”.

“Sada je situacija asimetrična, jer Kosovo i Metohija omogućava izvoz Srbije na Kosovo, a Srbija sprečava izvoz, pa čak i tranzit za Kosmet”, rekla je ona.


“Napredovali smo što se tiče iznošenja predloga, pokušavanja da nađemo zajedničke osnove, ali sva ova pitanja treba dodatno obraditi u narednim fazama. Napravljen je dobar napredak, ali ne mogu reći koliki”, rekla je Tahiri, dodajući da su obe strane “naporno radile tokom prethodna dva dana”.

Stefanović je posredovanje EU ocenio kao “veoma značajno” rekavši da se to radi “na jedan dobar način, na statusno neutralan način”.

2024 © - Vesti online