Sreda 09.03.2011.
15:57
Fonet

"Milošević se 9. marta uplašio Draškovića"

Radmilo Bogdanović

Bogdanović je, u intervjuu za "Ekonomist" magazin, rekao da je režim dobro procenio da će biti najmanje 100.000 ljudi na demonstracijama 9. marta, kao i da se nosio mišlju da policija štiti samo institucije.

Treba imati petlju

 

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio je da su devetomartovske demonstracije značajan događaj koji je ohrabrio ljude da se pobune protiv nedemokratskog režima.


"Danas, u konsolidovanom demokratskom sistemu, nema uslova, niti pretpostavki za takve oblike demonstracija", smatra Mićunović.


Prema njegovom mišljenju, više nema tog iracionalnog potencijala da se "bezglavo" ulazi u konflikte i građani kada su nezadovoljni uslovima života, korupcijom u društvu ili nepravdom, žele da se to razreši dijalogom, reformama, organizovanjem privrede.

"Ako ste spremni za revoluciju onda zna se šta treba - prvo petlja i da se pogine, ideja zbog koje valja poginuti i šansa da u tome pobedite", naveo je Mićunović.

"Milošević je, međutim, po svaku cenu insistirao da demonstrantima ne dozvolimo da dođu na Trg Republike", podsetio je Bogdanović.

"Rekao sam tada Miloševiću", seća se Bogdanović, "Slobo, nema te sile, nema tog policijskog ešalona koji može da zadrži masu od 100.000 ljudi".

"Milošević je, ipak, ostao uporan, ali bili smo svesni da masu ne možemo zadržati. Pokušali smo da ih razbijemo, ali to nije išlo", naveo je Bogdanović.

Bogdanović je rekao i da se nikada nije vodila istraga o pogibiji demonstranta Branislava Milinovića (18) i policajca Nedeljka Kosovića, jer je Milošević "brže-bolje" prihvatio da se u Skupštini formira anketni odbor od svih stranaka. On je dodao i da nikada nije dao naređenje da se puca u demonstrante.

Bogadović kaže da je izvođenje tenkova na ulice Beograda odluka člana Predsedništva SFR Jugoslavije Borisava Jovića, u dogovoru sa Miloševićem.

"U tome nisam učestvovao. Nije bilo potrebe za tenkovima, Milošević je trebalo da mi veruju da možemo da sredimo stvar", rekao je Bogdanović, koji je posle devetomartovskih demonstracija podneo je ostavku na mesto ministra policije.

2024 © - Vesti online