Sreda 09.03.2011.
15:40
S media

Nove knjige priča Ive Andrića

Ivo Andrić - dobitnik Nobelove nagrade za književnost
 

Ekskluzivnu kolekciju šest zbirki pripovedaka čine: "Priče o osobenjacima i malim ljudima", "Beogradske priče", "Sarajevske priče", "Priče o moru", "Turske priče i Priče o selu". Posle objavljivanja prve dve, upravo su iz štampe izašle još dve knjige iz serijala priča Ive Andrića.

Sarajevske priče

U zbirci "Sarajevske priče" pred čitaocem se otvara jedna mnogolika galaksija junaka i sveobuhvatna slika Sarajeva koja najčešće ima za temu neki od istorijsko važnih trenutaka u životu grada na Miljacki, toga "cveta među gradovima“. Na istorijskoj pozadini burne 1878. godine, društvenih previranja 1906. godine ili razaranja tokom Drugog svetskog rata, Andrić prati svoje junake, njihove pojedinačne, uzbudljive i najčešće tragične sudbine, i promene na emotivnoj mapi njihovog postojanja

Priče o moru

Prizori kamenih zidina starih gradova ovenčanih mediteranskim rastinjem, večna muzika šuma talasa, škrgutanje šljunka, zveckanje zagonetnih nanosa plime, miris morskog vazduha – sve je to pozadina na kojoj junaci Andrićevih Priča o moru, rastrzani nemirima, svešću o poreklu i čežnjom za boljim svetom, žele da pobede logiku istorije i kulture, zakone geografije i fizike, u tragičnoj nemoći da i u željenim prostorima, pred širim vidicima, prevaziđu granice sopstvenog naciona, intelekta i ličnosti.

Ove godine obeleženo je pola veka od kad je Ivi Andriću dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

2024 © - Vesti online