Sreda 09.03.2011.
13:19
Beta

Cetinjski manastir pripada gradu Cetinju

SPC, grad ili država Crna Gora: Ko je vlasnik manastira? 

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) od Bogdanovića je tražila da korišćenje cetinjskog manastira omogući i toj crkvi, "pod istim uslovima" pod kojima ga sada koristi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Bogdanović je odgovorio da nije nadležan za takvu odluku, pa je CPC uputio na druge državne organe.

Prema listu nepokretnosti koji je objavila "Analitika", Cetinjski manastir je upisan, u obimu prava svojine 1/1, na prestonicu Cetinje, a pravo korišćenja manastira pripalo je pravnom licu "Manastir Sveti Petar Cetinje". Međutim, kako je navedeno, pravno lice pod tim nazivom ne postoji u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gori.

Prema navodima ovog portala, još jedna činjenica ide u prilog pravu crnogorske države da raspolaže Cetinjskim manastirom. To je dokument iz 1961. godine, kojim je manastir upisan kao nepokretni spomenik kulture.

Cetinjski manastir sada koristi isključivo Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, odnosno, Mitropolija crnogorsko-primorska. Prema ranije iznesenim tvrdnjama CPC-a, među više od deset verskih zajednica u Crnoj Gori, formalno nije registrovana Mitropolija crnogorsko-primorska. Ona je, navodno, registrovana u Beogradu.

Zahtev CPC-a otvoreno podrzava predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. On je gradonačelnika Cetinja pozvao da sprovodi zakon, odnosno, da i CPC omogući korišćenje Cetinjskog manastira. 

2024 © - Vesti online